Plakát s odměnou za dopadení Lincolnova vraha se prodal za velké peníze

1. května 2023·Články·ČTK

Vzácný plakát z roku 1865 s vypsanou odměnou za dopadení vraha amerického prezidenta Abrahama Lincolna se v aukci prodal za více než 165 tisíc dolarů (přes 3,5 milionu korun). Plakát vydaný tehdejším ministerstvem války slibuje 50 tisíc dolarů každému, kdo pomůže k dopadení pachatele atentátu na Lincolna, známého herce Johna Wilkese Bootha.

Majitel aukční síně Nate Sanders, zdůrazňuje, že plakát vyvolává silný dojem doby, kdy byl prezident Lincoln zavražděn.

„Ukazuje šok z vraždy i strach z toho, že vrah je stále na útěku. Byly to neuvěřitelně napjaté dny a ten plakát je jednou z mála připomínek, které z té doby přežily,“ cituje Nate Sanderse. Na plakátě je vypsaná odměna na Lincolnova vraha, ale i na jeho komplice, obsahuje jejich popis a také apel na občany, aby s pátráním pomohli. „Odstraňme skvrnu z krve nevinného, která ulpěla na naší zemi, tím, že zatkneme a potrestáme vrahy,“ stojí na plakátě.

Šestnáctý americký prezident Abraham Lincoln byl smrtelně postřelen při představení ve Fordově divadle ve Washingtonu. Kromě něj měli být ten večer zabiti i viceprezident Andrew Johnson a ministr zahraničí William Seward, ale Boothovi komplicové selhali. Herec Booth, sympatizant Konfederace, se chtěl zbavit prezidenta, který zrušil otroctví a chtěl dát osvobozeným otrokům volební právo. Při pronásledování jej zastřelila armáda, jeho komplici byli později popraveni.

Články - další články

Doporučujeme