Pravda o veřejných toaletách. Co všechno nám hrozí?

27. října 2017·Články·Redakce

shutterstock

O veřejných záchodcích koluje nespočet historek a mýtů - zdálo by se, že se nakazíte, jen na veřejnou toaletu pomyslíte. Je tohle místo opravdu líhní bakterií?

Epidemie různého charakteru vždy rozvíří debatu ohledně veřejných toalet. Mezi jeden z mýtů patří ten, že se na těchto místech dají chytit pohlavní choroby – kapavka, syfilis nebo chlamydie. Lékařka Preethi Danielová tuto možnost ale vyvrací: “Je pravděpodobnější, že do vás udeří blesk, když jedete na létajícím praseti, než možnost, že se nakazíte na toaletě,” píše Daily Mail.

Ještě nižší je podle Danielové možnost, že na toaletě chytíte snadněji chřipku nebo jinou nemoc. Přenašeči na tvrdých a studených místech nepřežijí. Můžete sice z čistě teoretického hlediska chytit v kabinkách například salmonelózu, ale pro tento předpoklad by bylo nutné přijít do styku s obrovským množstvím bakterií nebo virů naráz.

Jak se bránit?

Jednoduché pravidlo mluví jasně – mýt si ruce při odchodu. Zbytek už zvládne fungující imunitní systém. Co se týče zánětu močového měchýře, ten nás může potrápit vinou veřejných záchodků jen v tom případě, že tak moc spěcháme, abychom už byli z toho otřesného místa venku, že se všemožně kroutíme a snažíme se vyhnout kontaktu se záchodovou mísou, že močový měchýř nevyprázdníme dostatečně. To jen přispívá ke vzniku zánětu.

Články - další články

Doporučujeme