Před patnácti lety zemřel herec Vlastimil Brodský! Připomeňte si ho v 10 citátech

19. dubna 2017·Celebrity·Redakce

Herec Vlastimil Brodský (Foto: ČSFD)

Báječný herec i vypravěč Vlastimil Brodský, který dobrovolně odešel ze světa před patnácti lety, 20. dubna 2002, byl jedním z nejslavnějších českých herců. Natočil přes sto filmů a ztvárnil řadu divadelních, televizních a rozhlasových rolí. Na filmovém plátně se proslavil například ve filmech Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci a ve snímcích Zdeňka Podskalského Světáci a Bílá paní. Frekvence 1 připomíná 10 jeho nejslavnějších citátů.

  1. „Doma je tam, kde mě má někdo rád“
  2. „Velikost člověka se nedá měřit jen centimetry od temene k patě. Je totiž trojrozměrná. Určuje ji: hloubka duše, šířka srdce, výška intelektu.“
  3. „Pes je zvíře a v tom je taková nějaká jistota. Lidské city jsou takové nestálé… Lásku, jakou umí projevit pes, vám žádný člověk dát nedokáže.“
  4. „Mít psa, to je taková kompenzace věčně nenaplněné touhy být milován.“
  5. „Člověk se nemá vracet na místa, kde zažil pohádku. Nevstoupí dvakrát do téže řeky.“
  6. „I stáří má své pozitivní stránky. Po sedmdesátce je například zcela vyloučeno umřít předčasně.“
  7. „Smrt sama o sobě může být žůžo. Nepříjemné je to, co jí předchází – umírání.“
  8. „Věřit v něco, někomu nebo něčemu je blahodárné, protože posilující. S vírou jde všechno líp. Snad i umírání.“
  9. „Všichni vlastníme jen ten čas, který máme před sebou. Jen jím můžeme disponovat.“
  10. „Myslím, že člověk si má z věcí, na které je krátký, dělat srandu. To je jediná obrana.“

Brodský (narodil se 15. prosince 1920 v Hrušově nad Odrou u Frýdku-Místku) měl největší vztah k Valašsku, kde se narodila jeho maminka. Jako gymnazista se s rodiči přestěhoval do Prahy a jeho koníčkem se stal tanec a step.

Dovedl excelovat ve vážných i komických rolích a získat si srdce dospělých i dětských diváků. Zatímco ti starší ocenili například jeho výkony ve filmech Rozmarné léto či Ostře sledované vlaky, ti mladší si Brodského pamatují jako krále ze seriálu Arabela nebo dědu Drchlíka ze slavných Návštěvníků.

Naposledy zazářil v roce 2001 s dalšími hvězdami a kamarády své generace – Stellou Zázvorkovou a Stanislavem Zindulkou – ve filmu Babí léto režiséra Vladimíra Michálka. Za herecké výkony v tomto snímku převzali všichni tři Českého lva. Jeho jméno je nerozlučně spojeno i s rozhlasem – jím namluvené postavičce Hajaji v postýlkách naslouchá už třetí generace dětí.

Zdroj: ČTK

Celebrity - další články

Doporučujeme