Presso a picollo je český výmysl! Být kavárenským povalečem má svá pravidla

11. ledna 2017·Články·Redakce

Taky máte občas chuť na pořádně velký hrnek horké kávy? Možná si raději vychutnáváte malé presso s trochou mléka?  Nebo vaše ranní objednávka zní: černou a hodně silnou? Řeč je o nápoji, který zachraňuje krušná rána, je naším palivem během dopoledne, k obědu chutná a odpoledne pomáhá přežít kolotoč pracovních restů. Slovy Foresta Gumpa můžeme říct, že kafe je tím nejvíc nejlepším přítelem většiny populace.

Na počátku bylo Slovo. A to Slovo bylo… Káva!

Prapůvodní název pro kávu je Gahhvat al-bun, arabsky víno zrn, který se v průběhu staletí zkrátil na gahva. Turci ho později pozměnili na kahve a podobně se pak zachovali holanďané, když lahodný nápoj označili koffie. A to už jsme velmi blízko modernímu anglickému označení coffee. Odtud k našemu káva už co by kamenem dohodil.

Poprvé se kofein rozvoněl v 9. století v Etiopii. Když se kozy tamních pastýřů začaly po požití plodů kakaovníku chovat zvláštně, pastýřům to nedalo a začali vliv plodu zkoumat. Ale první, koho napadlo kávová zrna upražit, byli Arabové. Ti kávu nepili, ale jedli – míchali kávová zrna s tukem do kuliček, které jim dodávaly o něco více potřebné energie. Důležitost kofeinu pro tehdejší dobu dokazuje fakt, že jediným důvodem k rozvodu pro ženu bylo, když její muž nepřipravil dostatečné množství kávy, aby vyšlo na každého člena rodiny. Těžko srovnatelné s dnešními důvody k rozvodu, nemyslíte?

Bobule kávy rostou na trvalce z rodu Coffea, jsou jedlé a řadíme je mezi ovoce. Zrna kávy najdeme právě v jejich útrobách. Kupovat, namlít a pít můžeme buď Arabicu, nebo Robustu, přičemž Arabica je jemnější a více oblíbená. Robusta je silnější, semena obsahují až o 50% více kofeinu.

To, že právě káva je druhou nejprodávanější komoditou na světě, asi nikoho nepřekvapí. Snídáme ji, obědváme, svačíme i večeříme. Je to společník v teple i za studena. Jediným soupeřem kávy je ropa. Ani to nás nepřekvapuje. Co ale zní zajímavěji, je prognóza vědců, že fosilní paliva v budoucnu můžou nahradit právě kávová zrna. Už nyní je kofein výborným palivem  – i když zatím jen pro lidský organismus. Vždyť káva je druhý nejčastěji konzumovaný nápoj na světě – hned po vodě.

Být kavárenským povalečem v Itálii má svá pravidla. Presso a picollo je výmysl Čechů!

Jedním z nejoblíbenějších nápojů z kávy, jehož název vychází z italštiny, je espresso, v překladu “být vytlačený”. Espresso Češi krátili a krátili, až vzniklo presso, v překladu blízký. Ke kávě to ale mezi odborníky blízko nemá ani trochu. V Čechách při takto vyřčené objednávce dostaneme většinou nápoj o 1,2 dl, zatímco nefalšované espresso má podle mezinárodních standardů maximálně 30 ml. Tedy to, co Češi nazývají presso, je ve skutečnosti café lungo – espresso s horkou vodou podávanou zvlášť, kterou si dle chuti kávu naředíte.

Nejpopulárnější z možností, jakou zvolit variantu kávy, je cappuccino. Název pochází od mnichů, tzv. kapucínů, podle jejich hnědých sutan. A komu vděčíme za vznik instantní kávy? Objevil ji v roce 1906 George Washington, ale ne ten, který vás napadne jako první, tedy americký prezident, ale jistý belgický vynálezce. Populární se ovšem instantní varianta stala až o 50 let později.

Vzpomínáte si na film Než si pro nás přijdes Jackem Nicholsonem a Morganem Freemanem? Pak jistě víte, co znamená Kopi Luwak. Je to nejdražší káva na světě a pochází z Indonésie. Kopi znamená v překladu káva, luwak je jméno cibetkové šelmy, česky ovíječ skvrnitý. Ten požírá celé plody kávovníků, stráví jen dužinu a zrnka vyloučí společně s výkaly. Z nich se pak dělá právě tzv. cibetková káva.

Vědci odhadují, že životu nebezpečné množství kofeinu je přibližně 100 šálků. Většina z nás si tedy může oddechnout. A nerušeně si vychutnat další hrnek espressa!

Články - další články

Doporučujeme