Při investování hlavně zachovejte klid

2. listopadu 2018·Články·Karolína Stránská

U investování je na prvním místě investiční cíl a investiční strategie. Důležitá rada ale zní: pokud se rozhodnete investovat dlouhodobě, nenervujte se tím, jak se vaše investice v prvních letech vyvíjí. Své o tom ví i Pavel, který se rozhodl své peníze zhodnocovat už v roce 2007.

V roce 2007 se Pavel rozhodl po dobu 15 let investovat 2 tisíce korun měsíčně do podílových fondů. V té době byla jeho žena na mateřské dovolené s malou dcerkou a on živil rodinu. Cílem bylo investované peníze zhodnotit a s jejich pomocí předčasně splatit dvoumilionovou hypotéku.

„Což o to, plán jsme měli dobrý, čáru přes rozpočet nám ale již v samém začátku udělala finanční krize v roce 2008, která poslala ceny akcií, do kterých jsme hlavně investovali, až o 40 % níž,“ popisuje tehdejší situaci Pavel.

Pavel tak doslova v přímém přenosu viděl, jak se jeho investice nevyvíjí vůbec dobře, spíše naopak. V té době mu dalo velké úsilí zůstat v klidu, ale investoval dál a využil nižších cen na trzích. A rozhodl se skvěle.

Chcete výhodně investovat. Porovnejte si nabídky na trhu.

Jak krize a následná hospodářská recese odeznívaly, ceny na trzích šly zase nahoru a on začal vydělávat. Zhodnocení jeho investovaných peněz se tak k aktuálnímu datu pohybuje kolem 80 %, což je výborný výsledek a paradoxně za něj může být vděčný právě krizi. Zatímco jiní investoři v panice a se ztrátami opouštěli trhy, on naopak dynamicky investoval dál, a ještě vložil více. Šel proti proudu, jak se na chytrého investora sluší a patří.

Spořáky nevydělávají. Začněte investovat ještě dnes. Stačí málo.

Výsledkem je, že po jedenácti letech pravidelného investování může velkou část hypotéky splatit.

 

Články - další články

Doporučujeme