Po vichřici jsou bez proudu tisíce domácností, trvá kalamitní stav

30. října 2017·Články·Redakce

Ilustrační foto, ČTK

Situace se po vichřici, která se v neděli prohnala Českem, uklidňuje. Nadále ale nejezdí vlaky na dvacítce úseků regionálních tratí a tisíce domácností jsou bez proudu. Kvůli přerušené dodávce elektřiny zůstávají zavřené i některé obchody, v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku také základní škola. Kalamitní stav, který v neděli vyhlásili energetici v osmi krajích, je zatím v platnosti. Jeho rušení předpokládají během dne. Kvůli popadaným stromům je neprůjezdných i několik horských silnic.

Na odstraňování následků vichřice spolu se železničáři a silničáři pracují i hasiči, kteří podle mluvčí Nicole Zaoralové v neděli vyjeli k více než 7000 událostem. Většinou to byly popadané stromy a větve a ulítlé střechy, plechy nebo tabule. K večeru začalo těchto událostí už ale ubývat.

Spadlé stromy uzavřely několik silnic zejména v Jizerských horách a Krkonoších, ale také třeba v Holanech na Českolipsku, kde kilometrový úsek do chatové osady zablokovalo 30 stromů. Odklízení tam odhadují na tři dny. Neprůjezdné jsou i komunikace ve Zlaté Olešnici, Kořenově, Tanvaldu a Velkých Hamrech na Jablonecku. Na více než sedmikilometrovém úseku silnice ze Šumburku do Rejdic popadaly stromy a další pádem hrozí.

Na železnici zůstávají problémy zejména v úsecích s elektrickou trakcí nebo tam, kde je na kolejích větší množství stromů. Jde například o úsek České Budějovice – České Velenice, Tábor – Bechyně a Rybník – Lipno, kde se obnovení provozu předpokládá kolem poledne. Větší množství stromů je popadaných na trať mezi Libercem a Českou Lípou. Vlaky by tudy měly opět jezdit po 13:00. Z hlavních tahů ráno přetrvávaly problémy pouze na trati mezi Chebem a Plzní, provoz ale byl obnoven kolem 08:00.

Energetická společnost ČEZ evidovala po vichřici asi půl milionu domácností bez proudu, dnes ráno bylo bez něj nadále 120.000 jejích odběratelů. Nejvíce poruch čeká podle mluvčí ČEZ Soni Holingerové na opravu na Děčínsku, Havlíčkobrodsku, Českolipsku, Benešovsku, Jičínsku a Chrudimsku.

Například v Plzeňském kraji ČEZ stále eviduje 15 poruch na vedení vysokého napětí, což je čtvrtina oproti nedělnímu odpoledni. Na Vysočině zůstává kolem 20.000 domácností bez dodávek a v Ústeckém kraji bylo dnes ráno bez elektřiny několik tisíc oproti 130.000 domácnostem v neděli. Na jihu Moravy je bez proudu 15.900 odběrných míst, což je ale o polovinu méně než v neděli odpoledne.

“Předpokládáme, že budeme během dne postupně kalamitní stav rušit tak, jak se nám bude dařit odstraňovat poruchy a připojovat odběratele zpět k distribuční soustavě,” uvedla Holingerová.

Například v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, kde nejde elektřina od nedělního rána, jsou dnes podle informací ČTK některé menší obchody zavřené. Zavřená je i pošta a mimo provoz je základní škola. “V neděli jsme obeslali rodiče sms zprávami se žádostí, aby v rámci možností nechali děti doma, protože nejde topení a v budově je deset stupňů. Mimo provoz je i školní kuchyně,” řekl ČTK ředitel školy Petr Adam.

Klidnější situace je už na řekách, které vzedmul déšť v noci na neděli. Kulminovala hladina dolní Cidliny. Druhý stupeň povodňové aktivity ráno ještě platil na Labi v Brodu pod Dvorem Králové nad Labem. Nejnižší první stupně byly na Labi na přehradě Les Království a na Cidlině v Novém Bydžově.

Silný vítr v neděli zasáhl celé Česko a vyžádal si dva lidské životy. Na Třebíčsku spadl strom na ženu a v Jičíně na staršího muže. Například na Sněžce rychlost větru dosahovala rychlosti až 180 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. V Krkonoších vichřice poničila tisíce metrů krychlových dřeva.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme