První z nových evropských astronautů poletí do vesmíru v roce 2026. Šanci má i Čech

4. května 2023·Články·ČTK

První z pěti nových evropských kariérních astronautů poletí do vesmíru v roce 2026, ostatní do roku 2030. Na středeční tiskové konferenci ve středisku Evropské kosmické agentury v německém Kolíně nad Rýnem to prohlásil šéf výcviku Frank De Winne. Komise představila nové kandidáty na kariérní a také záložní astronauty loni v listopadu, mezi náhradníky je i český stíhací pilot Aleš Svoboda.

„Náš plán je poslat jednoho z kandidátů (na astronauta) ročníku 2022 na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) v roce 2026. Také chceme, aby všichni ostatní měli možnost letět do vesmíru a na ISS do roku 2030,“ řekl De Winne. Pětice kandidátů na astronauty, kterou tvoří Francouzka Sophie Adenotová, Španěl Pablo Álvarez Fernández, Britka Rosemary Cooganová, Belgičan Raphaël Liégeois a Švýcar Marco Sieber, má za sebou první měsíc výcviku.

Sieber novinářům řekl, že je celý základní výcvik zajímavý, tak se s kolegy těší především na praktické části. “Všichni se těšíme na nácvik výstupu do vesmíru v bazénu nebo na trénink přežití,” řekl Sieber. Nové astronauty hledala ESA mezi 22 500 zájemci. Z nich nakonec vybrala pět kandidátů na kariérní astronauty, 11 členů záložního týmu a vůbec poprvé také jednoho hendikepovaného, který by se v budoucnu měl stát první tělesně postiženou osobou, která poletí do vesmíru. Zájem stát se astronautem mělo asi 200 Čechů, vybrán byl ale jen Svoboda, a to jako náhradník. Členové rezervního týmu pokračují ve svých stávajících zaměstnáních, ale jsou k dispozici jako náhradníci po případném odchodu někoho ze základního týmu.

Články - další články

Doporučujeme