Roman Šmucler: Já vždycky používám respirátor, ale když vidím, že chirurgové mají jen roušku, tak se nedivím, že je spousta doktorů nakažených

19. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Roman Šmucler – Šéf České stomatologické komory (Foto: smucler)

Zubařů je neustále málo. Situace je v některých obcích značně špatná a lidé musejí jezdit desítky kilometrů, jen aby jim byla dopřána potřebná péče. Česká stomatologická komora tento problém hodlá řešit. Také řeší čím dál častěji přestupky, že někteří lékaři odmítají ošetřovat akutní pacienty. K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil šéf komory a stomatolog Roman Šmucler.

V celé České republice (ČR) se neustále řeší problém s nedostatkem zubních lékařů. Ukázkou je například situace v obci Lhotka v Moravskoslezském kraji, kdy lidé před ordinací nocovali, aby měli zubaře. Fronta byla nakonec dlouhá desítky metrů a lékař všechny přijmout nemohl. “To je způsobeno tím, že se tady kdysi zhroutilo předávání praxí. Pokud chce dnes lékař získat smlouvu, tak musí převzít jiné pacienty a to buď tak, že si koupí tu praxi nebo ta praxe někde zanikne. Když mu to dovolí ta pojišťovna přebrat, tak on si to zřídí potom jinde a těm pojištěncům ta pojišťovna napíše, jak se jmenuje jejich nový lékař a kde sídlí, popisuje šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. “V ČR máme zákon do kolika je to minut, kilometrů. Bohužel některé pojišťovny, zejména jedna, dělají to, že když zanikne to místo, tak dají smlouvu úplně jinde a těm pacientům neřeknou, kde, jen jim dají seznam zubařů v tom okrese a oni obvolávají doktory a samozřejmě ti doktoři jsou mrtviční, protože potřebují ošetřovat a jim furt někdo volá, že nemají zubního lékaře. Nakonec ty doktory sice najdou, ale je to šílený způsob,” dodává.

Z toho potom vzniká problém, že stomatologové nechtějí ošetřovat cizí pacienty. “V České republice říká zákon, že každý zubní lékař je povinný vzít pacienta s bolestí, bez diskuze. Ten lékař, který se o něj pravidelně stará, pokud je živ a zdráv, tak za ním musíte jít. Jestli ho nemáte, tak jakýkoliv lékař včetně nesmluvních lékařů,” uvedl Šmucler. Každý lékař je tak povinný pacienta ošetřit. V případě, že odmítá, tak se pacienti mají obracet přímo na Komoru. “Pokud vás lékař odmítne, tak to nahlaste České stomatologické komoře, my si jej zavoláme, zjistíme, zda je to pravda a pak to vyřešíme. Odmítnutí akutního pacienta je závažný přestupek,” dodal.

Ceny za zubařské výkony se často vyšplhávají do obrovských výšin. Pojišťovna pacientům na nic nepřispívá a zubaři dostávají za pacienta na rok pouhých 1 400 korun. “My za to musíme řešit nádory, protézy, ale řada lidí z toho důvodu nechodí k zubnímu lékaři,” uvádí Šmucler. Politici raději dávají peníze do nemocnic a na zubních pacientech jim nezáleží. “Kdyby všichni chodili dvakrát do roka na prohlídku, tak ten systém klekne,” doplnil.

Podle stomatologa by se česká média měla omluvit stejně, jako v Německu. A to za šíření paniky a strachu z epidemie covid-19. “Zcela nepochybně je to vážná choroba, má smrtnost, jeden a půl promile, to je mnohem více než běžná chřipka a  je to asi na úrovni prasečí chřipky. Bohužel média nás dostala tím, že tvrdila, že všichni umřeme, že se musíme přestat učit, pracovat, protože nás čeká konec světa. To opravdu přehnaly, uvedl Šmucler.

Šmuclerovi se nelíbí, že lékaři se před virem dostatečně nechrání. “Já respirátor používám vždycky, ale když vidím, že chirurgové mají jen roušku, tak se nedivím, že je spousta doktorů nakažených,” řekl stomatolog. Každý lékař by měl mít respirátor, protože ten vás chrání z 95 procent. “To znamená, že každý den dýchám pět procent covidu. Kdybych měl roušku, tak je to 20 % a s hadrovou rouškou je ochrana velmi málo účiná,” dodal.

Články - další články

Doporučujeme