Sanremo Junior CZ zná finalisty pro rok 2018

4. prosince 2017·Články·Redakce

Během měsíce října proběhly v pražském divadle Hybernia konkurzy do souteže Sanremo Junior CZ. Zúčastnilo se jich přes 100 nadějných mladých zpěváků a zpěvaček ve věku 6-14 let. Z čtyřkolového - výběru nakonec do finále postoupilo 8 zpěvaček a 2 zpěváci, kteří se nyní budou pod dohledem odborníků v oblasti pohybovo-pěvecké průpravy připravovat na finálový večer v divadle Hybernia.

V období listopad – únor je čeká několik víkendů plných příprav. Projdou si hodinami zpěvu s hlasovou poradkyní Kühnova dětského sboru Eliškou Hrubou Toperczerovou, pohybovou průpravou s režisérkou Lenkou Vinickou a choreografem Martinem Hubeňákem, lekcemi retoriky s Janem Čenským, profesionálním focením s Michaelem Kratochvílem, kompletním stylingem ve spolupráci s Luvoxy Hair & Beauty a mnoha dalšími zkušenostmi v oblasti hudby a vystupováním na jevišti.

Na závěr pak budou mít šanci vystoupit na velkém pódiu v rámci finálového galavečera Sanremo Junior Czech Republic/Slovakia za doprovodu Bon Art Pops Orchestra, který se uskuteční 21. února v divadle Hybernia.
Odborná porota na finálovém galavečeru vybere vítěze, který pojede reprezentovat naši zemi do italského lázeňského města Sanremo.

Celým večerem v pražské Hybernii bude stejně jako minulý rok provázet Jan Čenský, který k samotné soutěži říká:Spolupracuji na různých projektech, nicméně být součástí cesty do pěvecké soutěže Sanremo Junior je opravdu potěšení. Profesionální přístup, zázemí a odborní poradci několik měsíců připravují malé zpěváky, kteří jsou pro mě samotného profíky už teď. Když jsem viděl, co všechno jsou schopni vydržet a koncentrovat se, mohu jen tleskat. Je mi nesmírnou ctí, že jsem byl i letos osloven ke spolupráci a těším se na nové talenty. Všem držím pěsti.”

Tím ale celá soutěž nekončí. Mladí zpěváci i zpěvačky, kteří projeví zájemmohou ve své kariéře i nadále pokračovat. Finalisty z minulých ročníků v současné době čeká mnoho zajímavých vystoupení. Např. Nela Duchačová ( 2017) a Kristýna Petráková (2016) vystoupí v prosinci Pod vánoční střechou na Žofíně.
V rámci benefiční akce Rádio Srdcem pro Život dětem zazpívají 9.12. na Staroměstském náměstí Nela Duchačová, Kristýna Petráková, Filip Antonio, Sabina Pletanová a Michaela Mervartová.
Adélka Řehořová zahájila spolupráci s Martinem Chodúrem, se kterým vystoupí na jeho vánočním koncertě v divadle U Hasičů.
Filip Antonio, Sabina Pletanová, Kristýna Petraková, Nela Duchačová, Adélka Křivánková se pak objeví i na Vanočních koncertech muzikálového Fantoma Radima Schwaba nebo Pavla Vítka.

Soutěž Sanremo Junior patří mezi nejprestižnější mezinárodní dětské soutěže pro sólové zpěváky a zpěvačky (pop, rock, jazz, folk, vážná hudba) ve věku od 6 do 15 let. Od roku 2016 se Sanrema Junior účastní i Česká republika, kterou poprvé  reprezentovala tehdy jedenáctiletá Kristýna Petráková.
Letos v květnu se finále v lazeňském městě zúčastnila vitězka Sanremo Junior CZ Nela Duchačová, která se na Grand finále ve světoznámém divadle Ariston umístila jako druhá.

Hlasovou přípravu bude mít v dalším ročníku opět na starosti Hlasová poradkyně Kühnova dětského sboru Eliška Hrubá Toperczerová:  „Moc ráda se zúčastním příprav dalšího ročníku, a doufám, že soutěžící budou stejně milí a tak plní nadšení a pokory, jako ti letošní!!! A hlasová příprava??? To je na dlouhé povídání… Ve zkratce??? Nikdy nechci nikoho předělat k obrazu svému!!! To by nebylo dobré… pro nikoho. Musíme najít společnou řeč, snažím se vždy podpořit to, co je v dítěti a v jeho hlase nejlepší. Pokouším se technicky pomoci tak, aby to nebylo jen na chvíli, nabízím každému varianty ke zlepšení obecně… to je opravdu těžké popsat pár větami… vždy se snažím naučit své žáky používat svou energii a nepoužívat tlak těla. Technika, kterou používám já sama, ale i jako pedagog, je na bázi naprosté lehkosti. Dále důležité je, aby interpret věděl, o čem zpívá a dokázal svou píseň prožít tak, aby prožitek  „došel“ k posluchačům. Vždy jsem ráda, když vidím, jak mi žáci „rostou“ pod rukama. Sanremo Junior CZ 2017 byl pro mě opravdu velmi silný zážitek!!!!!! Po všech stránkách!!!!! A těším se na další…“

Dětská pěvecká soutěž, která byla založena v roce 2009.
Inspirací pro tuto soutěž byl známý Festival Sanremo, který se již od roku 1951 pořádá každoročně v lázeňském městě Sanremo v Ligurii. První ročníky pořádal rozhlas, od roku 1955 i televize. Festival byl inspirací pro soutěž Eurovize. Sanremo Junior se koná pod záštitou nejen města San Remo, ale i Dětského fondu OSN – UNICEF.

Sanremo Junior CZ se koná pod patronátem Italského kulturního institutu.

www.sanremojunior.cz

Články - další články

Doporučujeme