Sobotka zmírňuje svou daňovou revoluci! Hranice pro vyšší zdanění příjmů by se mohla zvýšit

26. února 2017·Články·Redakce

ČTK

Hranice, od níž ČSSD navrhuje vyšší zdanění příjmů, by se mohla zvednout. V debatě České televize to dnes řekl předseda sociální demokracie, premiér Bohuslav Sobotka. Část straníků by podle něj chtěla hranici vyšší, a to 70.000 nebo 80.000 korun. Konečnou verzi chce strana představit do prázdnin.

Sociální demokracie tento týden zveřejnila svůj plán na úpravu daní. Navrhuje zavést čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Sazba by rostla s výší výdělků. Do hrubého měsíčního příjmu 30.000 korun by daň měla být 12 procent, u výdělků nad 50.000 korun měsíčně by činila 32 procent. Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem. Vyvolala tím kritiku opozičních a koaličních stran i zástupců některých profesí.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík dnes v Otázkách Václava Moravce České televize řekl, že daňové změny by dopadly na vzdělané lidi, kteří mají být motorem ekonomiky. “Je to totální nesmysl pro hospodářský růst,” poznamenal.

“Vedeme o tom v ČSSD debatu. Návrh, aby horní pásmo bylo 50.000 korun, má jistou podporu, ale jsou lidé, kteří si myslí, že by to pásmo mělo být na 70.000 nebo 80.000 korunách,” řekl dnes Sobotka. Konečnou verzi návrhu chce strana představit na programové konferenci, která by se měla uskutečnit do prázdnin.

Gazdík poznamenal, že na Sobotku zřejmě tlačí někteří poslanci ČSSD, kterým se návrh nelíbí. “Viděl jsem zděšení poslanců sociální demokracie tento týden ve Sněmovně, kteří z toho návrhu byli překvapeni,” konstatoval.

S vlastním návrhem daňových úprav přišlo v sobotu i hnutí ANO, podle kterého by se snížily daně z příjmů u lidí s výdělky do 113.000 korun měsíčně. U lidí s vyššími příjmy by daňová sazba zůstala zachována. Návrh ostatní strany také kritizovaly.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme