Nejhledanější muž Evropy: Co víme o útočníkovi z Berlína? Německo nabízí za jeho dopadení 2,7 milionů

22. prosince 2016·Články·Redakce

Podobizna pachatele útoku z Berlína

Německá policie intenzivně pátrá po pachateli teroru v Berlíně, který najížděl nákladním vozem do lidí. Podezřelým je 24letý Tunisan Anis Amri, jehož podobu policie ve čtvrtek zveřejnila. Za informace k jeho dopadení je vypsána odměna 100 tisíc eur.

Německá tajná služba v současnosti nyní čelí otázkám, zda nepochybila. Amri má totiž za sebou pestrou kriminální minulost a je s podivem, že už dávno nebyl ze země deportován. Policie jej měla v hledáčku už od jeho příjezdu do země v roce 2015. Jen za loňský rok byl třikrát zadržen a byl zrušen jeho status uprchlíka, k deportaci ale nikdy nedošlo.

Přitom se vědělo, že podporuje Islámský stát a má za sebou i výcvik se zbraněmi. Dokonce už před měsícem se vyšetřovatelé zabývali tím, že zřejmě plánuje “vážný akt násilí proti státu”. Jenže před pár týdny policie ztratila jeho stopu. Amri se připomněl v pondělí, kdy se zmocnil kamionu, kterým zabil 12 lidí a dalších 48 zranil na tržišti v Berlíně.

Amri není žádný obyčejný násilník. Už krátce po příjezdu do Německa byl v hledáčku policie pro svou kriminální minulost. Měl být zapleten do loupeže peněz použitých k nákupu automatických zbraní, což se mu ovšem nepodařilo dokázat. Letos v létě byl zadržen pro násilné chování v autobuse a ohrožování nožem. A v srpnu jej policie zatkla kvůli falešným italským dokumentům.

Ostatně v Itálii strávil Amri čtyři roky ve vězení za násilí a vandalství v centru pro uprchlíky. Trest si odseděl v Palermu, kde často bývají odsouzeni gangsteři a bossové italské mafie. Tunisan údajně používal asi šest různých identit a měl vystavené dokumenty na tři různé národnosti.

Články - další články

Doporučujeme