TIPY jak zachránit přesolené jídlo. Řešení najdete v ledničce a ve spíži

12. října 2017·Články·Redakce

shutterstock

Občas se stane, že se ze špetky stane větší množství, než jsme čekali - ať už je na vině nepozornost nebo nehoda v podobě rozsypané slánky. Máme pro vás tipy, jak si s takovou pohromou poradit. Levně a rychle - tedy tak, jak je to v kuchyni potřeba.

Co věděly už naše babičky

Nejúčinnější způsob, který uplatňovaly už naše babičky, je přidání brambor. Ale pozor, syrových. Povařte brambory patnáct minut společně s jídlem, které se vám podařilo přesolit – a je vyhráno! Podle množství nadbytečné soli dejte buď brambory v celku, nebo pokrájené na plátky, když jste to s kořením opravdu přehnali.

TIP: V případě omáček bramboru nastrouhejte a deset minut povařte, potom ji přeceďte. Stejně tak funguje mrkev, petržel nebo starší chleba.

Polévka je grunt

Přesolená polévka? Pomůže to, co většinou máme v lednici vždycky. Vajíčka situaci spolehlivě zachrání. A postup? Je to jednoduché. Přidejte do hrnce aspoň tři syrové bílky, ty na sebe sůl navážou. Nechte je pomalu srazit a potom je přes síto oddělte a odstraňte. Ochutnejte, lepší? Zaručeně. Je to léty osvědčený trik.

TIP: Krémové polévky a husté omáčky vždy zachrání od koření zakysaná smetana nebo bílý jogurt. Nakyslost výraznou chuť zmírní.

Sladký záchranář

I sladké pomáhá, když je jídlo přesolené. Na lžíci položte kostku cukru a jakmile se začne rozpouštět, vyndejte ji. Takový postup můžete opakovat několikrát, cukr přebytek soli pohltí.

 

Články - další články

Doporučujeme