Trendy slibující zářivý úsměv. Jsou opravdu účinné? DOPORUČENÍ lékaře

14. srpna 2017·Články·Redakce

shutterstock

Kdo by nechtěl mít bělostné zuby, aby se mohl s klidem a rád smát. Málokdo z nás má ale to štěstí, že mu byl zdravý úsměv dán genetikou, a tak si k němu různě dopomáháme. Zubní trendy však nemusí být vždy účinné. Zahrnují rady a doporučení širokého aspektu - od různých olejů až po uhlí v zubní pastě. Estetický zubař jménem Luke Cronin ze Sydney odhalil pro web notlove, co je pro bělost zubů důležité a čemu se obloukem vyhnout.

Jedním z nejnovějších trendů je čištění zubů černým uhlím. Koupíte ho buď ve formě kapslí nebo prášku a směsí, kterou vytvoříte rozmícháním ve vodě, si pak čistíte zuby. Uhlí vstřebává sloučeniny obsažené například v kávě nebo čaji, které negativně působí na chrup – zabarvují ho. Uhlí působí i proti zápachu z úst. Doktor Cronin před ním ale varuje. “Není jasné, zda je přírodní uhlí bezpečné, podle některých závěrů je příliš drsné na zuby i na dásně,” říká odborník.

Někteří lidé používají místo ústní vody rostlinný olej, který pomáhá odstraňovat bakterie z ústní dutiny díky antimikrobiálním složkám, na které se vážou toxiny. K tomu doktor Cronin uvádí, že olej zubům neuškodí, takže pokud vám tento způsob ústní hygieny vyhovuje, není zdraví škodlivý a klidně v něm pokračujte.

Velkým trendem poslední doby je také čištění zubů pomocí ovocných slupek – banánů a pomerančů. Když například banán sníte, slupku si pak můžete jen přiložit na zuby a měli byste dosáhnout odstranění skvrn. Cronin ale tento přírodní způsob bělení nedoporučuje. “Banánová slupka snad neublíží, ale pomerančová obsahuje kyseliny, které zubní sklovině jednoznačně škodí,” varuje lékař.

Články - další články

Doporučujeme