V Břeclavi se začnou testovat nové semafory! Blikající zelená by měla zvýšit bezpečnost

5. června 2019·Články·Lukáš Vaněk

Břeclav začne testovat nové semafory, které by měly zvýšit bezpečnost na křižovatkách. V moravském městě totiž vyzkouší blikající světelnou signalizaci, která má řidiče upozornit, že každou chvíli naskočí červená. Informovala o tom TV Nova.

S podobnými semafory na křižovatkách, kde začne blikat zelená, se mohou řidiči setkat například v sousedním Rakousku. Břeclav se stává v České republice prvním místem, kde se blikající semafor bude používat.

Projekt je však v testovací fázi. Experti si chtějí na občanech moravského města vyzkoušet, jestli se opravdu zvýší bezpečnost na křižovatkách, jak si slibují. Řidiči díky blikající zelené totiž budou vědět, že za okamžik naskočí červená. Mají proto více času zareagovat a před křižovatkou zastavit.

Po letech diskuzí o zavedení tohoto typu semaforu resort dopravy konečně začal jednat a od července by se v Břeclavi na pár místech měly nové světelné signalizace testovat. “Týká se to šesti křižovatek ve městě,” uvedl pro TV Nova mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Testování skončí na konci prázdnin. Poté experti vyhodnotí, jestli se blikající semafory zavedou po celé republice.

Články - další články

Doporučujeme