V ZOO Dvůr Králové se po 30 letech narodili lvi berberští, jedno mládě muselo být utraceno

11. července 2019·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: facebook.com/ZooDvurKraloveAs/

V ZOO Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se po 30 letech narodila mláďata lvů berberských. Narodila se 10. května a chovatelé začali malého samce a samici v minulých dnech pouštět do výběhu. Uvedla to mluvčí zoo Andrea Jiroušová. Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu nosorožců či žiraf. Lvů zoo nyní chová celkem osm.

Matkou mláďat se po 106 dnech březosti stala dvouletá samice Khalila. Otcem lvíčat je sedmiletý samec Bart, kterého návštěvníci vídají v safari parku od roku 2014, kdy do Dvora Králové přišel společně s bratrem Napoleonem.

Mláďata se původně narodila tři, ale chovatelé jednoho ze dvou samců utratili. “Chovat více samců pohromadě v rodinné skupině v lidské péči je komplikované a my musíme chov z tohoto důvodu regulovat,” uvedl vedoucí zoolog Jaroslav Hyjánek. Uvedl, že skupiny lvů bývají ve volné přírodě tvořeny jedním vůdčím samcem a několika samicemi, které odchovávají koťata. “Jakmile mladí samci dospějí, odcházejí ze skupiny a zakládají si vlastní smečky, případně vyženou stávajícího vůdce skupiny,” uvedl zoolog ke složitosti chovu.

Lvice Khalila je prvorodička, což podle chovatelů bývá zejména u šelem riziko. “Přesto porod proběhl hladce a novopečená máma se začala o koťata hned zkušeně starat,” uvedl ošetřovatel Radek Hlávka. Koťata zatím sají pouze mléko od matky, ale ošetřovatelé pozorují i první náznaky zájmu o maso. Dva týdny po porodu koťata vážila asi 2,5 kilogramu, což je standardní váha. Nyní váží přes sedm kilogramů. “Zatím je do venkovního výběhu pouštíme obden v dopoledních hodinách a postupně je učíme, aby si zvykla na nový režim,” uvedl Hlávka.

Chovu lvů v zoologických zahradách se podle Hyjánka daří a regulace je jediným způsobem, jak předcházet jejich přemnožení a problémům s jejich dalším umístěním. “Jiným řešením je pak antikoncepce nebo kastrace. Jsme však toho názoru, že je pro zvířata mnohem přirozenější a prospěšnější pro jejich další vývoj pářit se a přivádět na svět nová mláďata,” uvedl Hyjánek.

Z osmi ve Dvoře Králové chovaných lvů je šest lvů berberských. Kromě dvou mláďat jsou jimi samice Khalila a Tessy, které jsou sestrami. Do dvorské zoo přišly z německé Zoo Neuwied. Bratři Napoleon a Bart přišli do Dvora Králové z olomoucké zoo. Zoo ještě chová dvě samice afrického lva. Lvi jsou k vidění v areálu a objektech lvího safari. Šelmy však kvůli hierarchii nežijí společně, rozděleny jsou do čtyř skupin.

Zoo patří kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým místem regionu. Loni ji navštívilo 524 000 lidí.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme