Vědci zjistili, proč některé lidi extrémně rozčilují zvuky mlaskání, pískání a smrkání!

6. února 2017·Články·Redakce

shutterstock

Vědci pomocí skenování mozků zjistili, proč jsou někteří lidé citlivější na zvuky, jako je třeba mlaskání, žvýkání nebo jen otevírání pytlíku s brambůrkami.

“Není to jen obyčejná nepříjemnost, je to bezprostřední: ´Panebože, co je to za zvuk?´ Musím se dostat pryč od něj nebo ho zastavit,” popsala pro BBC News žena jménem Olana, která trpí takzvanou misophonií.

Lékaři tak nazývají neurologickou poruchu, která se projevuje sníženou zvukovou tolerancí. U lidí, kteří poruchu mají, se objevuje nenávist vůči specifickým zvukům, bez ohledu na jejich hlasitost.

Misophonie u některých lidí podle britských vědců způsobuje přehnanou emocionální reakci na nepříjemné zvuky. Vědci zkoumali pomocí magnetické resonance 20 lidí s touto poruchou a 22 lidí bez ní. Všem pouštěli různé zvuky a pozorovali, co se přitom odehrává v jejich mozku.

Výsledky, publikované v časopisu Current Biology, ukazují u lidí s misophonií zvýšenou aktivitu v části mozku, která má na starosti emoce. “Reakcí je většinou vztek, není to jen pouhé znechucení. Dominantní reakcí je zkrátka vztek. Zní to jako normální odezva, ale u lidí s misophonií  může být přehnaná,” řekl doktor Sukhbinder Kumar z university v Newcastlu.

Na tuto poruchu zatím neexistuje léčba. Olana ale sama pozorováním zjistila, jak projevy misophonie zmírnit. Káva a alkohol prý reakci na nepříjemné zvuky zhoršují. Dost často prý také používá špunty do uší.

Články - další články

Doporučujeme