VIDEO: Co se stane, když do auta uhodí blesk? Tyhle záběry obletěly svět

28. března 2017·Články·Redakce

Do jedoucího auta udeřil blesk! Šokovaný řidič a jeho spolucestující na tuhle jízdu nikdy nezapomenou. Amatérské záběry, které zachycují neuvěřitelný moment při bouřce, obletěly svět sociálních sítí.

Ze záběrů je patrné, že počasí ten den výletům nepřálo. Lidé v autě cestují v dešti po volné silnici. Najednou protne oblohu blesk a z auta se začne kouřit! Překvapený a vyděšený řidič ujede ještě pár metrů, pak zastaví a posádka se snaží rychle dostat z vozu ven. Je patrné, že jsou všichni v šoku a neví, co se přesně stalo. Z automobilu stoupá dým a k vozu se sbíhají kolemjdoucí.

Je možné se při takovém zážitku zranit? Posádka vozu se v drtivé většině případů o život bát nemusí. Blesk sjede po karoserii. Auto je v takových situacích tzv. Faradayova klec – elektrický výboj jednoduše sklouzne na vozovku po povrchu vozu. Pokud se ale někdo uvnitř dotkne té části auta, která je z kovu, pak by ohrožen byl. Ohrožující jsou tedy spíše následky šoku řidiče, ten se může leknout a zareagovat trhnutím volantu či jiným špatným manévrem. To může vést k havárii.

Články - další články

Doporučujeme