Vít Rakušan: Zatím mám pocit, že Babišova pec tak trochu drží, ale třeba jednou spadne

18. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Šéf STAN Vít Rakušan (Foto: Frekvence 1)

S čím opozice Starostů a nezávislých (STAN) s vládou souhlasí a v čem naopak vidí určité nedostatky? Jak by se měla komunikace ze strany politiků změnit a čeho se předseda STAN obává? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil Vít Rakušan.

Předseda Starostů a nezávislých s některými kroky vlády v pandemii souhlasí. “S veškerými kompenzačními bonusy, programem antivirus. To jsme podporovali slovně a i hlasováním ve Sněmovně,” uvádí Rakušan. Také vidí i určité nedostatky. “Za prvé prezentace, za druhé nepřipravenost očkovací strategie. Na jaře řekli, že pomůcky jsou a ony nebyly, v létě odborníci upozorňovali, že koronakrize může na podzim přijít znovu, to bylo jednoznačně vládou podněceno, asi tím, že se blížily volby a prostě PR bylo důležitější než realita,” dodává Rakušan.

Také se obává z toho, že Česko očkování nadále nevěří a tak se s problémy bude náš stát potýkat delé než sousední země. “Mám trochu strach, že ty země, které se opravdu nechají proočkovat, tak se v létě nebo možná na přelomu léta z toho problému dostanou a pokud lidé v České republice nebudou tomu očkování věřit, tak se budeme potýkat s tím, co dnes. Budeme zavírat, nebudeme moci chodit na pivo, nebudeme moci vidět přátelé, ale já věřím vědeckému poznání a vakcíně věřím,” popisuje Rakušan.

Předseda STAN by chtěl, aby se v ČR žilo lidem lépe. “Zatím mám pocit, že Babišova pec tak trochu drží, ale třeba jednou spadne. Já chci, aby se v Česku žilo lépe než teď,” dodal. Ve Sněmovně by se politici neměli podle Rakušana dělit na opozici a vládu. “Buďme teď zodpovědní a pojdmě to ukázat i na nějaké společné tiskové konferenci. Klidně se tam postavím, pokud tím zachráníme životy v České republice a normální ekonomický, společenský a sociální život,” uvádí.

Zprávy - další články

Doporučujeme