Chystá se 200 nových emotikonů. V čele je vousatá žena a srdce v plamenech

5. října 2020·Zábava·Lenka Skrzeczkova

Emotikony (Foto: Instagram massayasociados)

Emotikony, jednoduše sestavené znaky, které tvarem připomínají výrazy tváře. Mnozí z nás by si konverzaci bez nich nedokázali představit. S nástupem sociálních sítí postupně zaplavily celý svět. Nadšenci mohou začít slavit, protože během dvou let Konsorcium Unicode vydá dalších 217 druhů. Můžete se tak těšit například na srdce v plamenech nebo vousatou ženu.

210 nových emotikonů tvoří různé varianty pleti a zbylých sedm je zbrusu nových. Mezi nimi najdeme například obličej v oblacích, obličej, kterému se točí hlava, vydechující smajlík, žena a muž s vousy, hojící se srdce a srdce v plamenech. Podle serveru Novinky.czKonsorcium Unicode uvedlo, že noví smajlíci dovolí uživatelům vyjádřit, jak moc byl uplynulý rok špatný. Tímto mysleli zejména emoji zafačovaného srdce nebo smajlíka, kterému se točí hlava.

Můžeme se těšit také na zamilované páry se srdíčkem, které budou různých barev pleti. Což je podle společnosti pozitivním krokem a možností, jak dát všem najevo, že je vaše rodina šťastná. Nové emoji se budou uvolňovat postupně. Na první várku se můžeme těšit ještě letos, ale na vousatou ženu si musíme počkat až do příštího roku. Poslední várka pak půjde do oběhu až v roce 2022.

 

První emotikony, v podobě usmívajícího se a smutného smajlíka spatřily světlo světa, díky Scottu Fahlmanovi už v roce 1982. Smyslem používání je zkrácení zápisů, emotivní doplnění či podtržení významu. V Japonsku jsou místo emotikonů používány tzv. kaomodži. Ty jsou inspirovány uměním manga, a lze je oproti emoji, číst jednoduše ve svislé poloze.

Smajlíci se objevují zejména v médiích jako jsou emaily, internetové chaty a SMS. Obsahují je i některá periodika, která jsou určena pro děti a mládež. Internet je stále novým způsobem dorozumívání, kde člověk obvykle při dopisování nevidí tvář protějšku. Z tohoto hlediska byl vznik emotikonů předvídatelný, jelikož lidé v textové komunikaci chtějí vidět aspoň v nějaké formě obličej dopisující osoby. Smajlík tak tento problém odstraní a konverzaci zpestří.

Co na to Jan Kraus? 

 

 

Foto: Konsorcium Unicode/wikipedie.org/autor: Petrb

 

 

 

Zábava - další články

Doporučujeme