Do kin se řítí filmová komedie Pánský klub. Na skupinové terapii se sejde Mádl, Polívka, Šteindler, Žák a Leták

30. května 2022·Mediální partnerství·Lenka Skrzeczkova

Pánský klub. (Foto: se souhlasem Falcon)

Hlavní hrdiny celovečerního filmu s názvem Pánský klub svede dohromady skupinová terapie pro eroticky závislé. V komedii o lásce a jejích podobách a také o tom, že nikdy není pozdě pokusit se něco napravit, se potkává pětice zcela odlišných mužů, které hrají Jiří Mádl, Bolek Polívka, Milan Šteindler, Zdeněk Žák a Martin Leták. Terapii se svéráznými „klienty“ vede atraktivní psycholožka Linda v podání Kristýny Hrušínské. Režisérem a autorem mezigenerační komedie o mužích, kteří milují ženy až moc a nehledě na věk řeší své touhy, je filmově debutující třicátník Matěj Balcar. Stejnojmennou a divácky úspěšnou hru režíroval i pro Divadlo Na Jezerce. Snímek vstoupí do kin 2. června.

O úspěšnosti tématu svědčí vyprodaná představení i pozitivní recenze stejnojmenné Balcarovy divadelní hry. Divadelní i filmovou podobu spojuje částečně i herecké obsazení. Filmová verze stejně jako divadelní rozehrává téma nevěry. Režiséra Matěje Balcara napadlo podívat se na ni z pohledu lidí, kteří ji dlouhodobě provozují, a pokusit se zjistit, co je k nevěře vede. Při svém pátrání zjistil nejen, že jednotná příčina tohoto chování neexistuje, ale i fakt, že se týká všech sociálních skupin. A tak vznikl Pánský klub.

„Terapie pro eroticky závislé, která spojí pět mužů tak rozdílných, jak jen to jde, divákovi přináší pět zcela odlišných osudů a příčin, které je k jejich počínání vedou. V tom jsem objevil veliký komediální potenciál,“ říká režisér Matěj Balcar. Ten se netají tím, že filmová podoba Pánského klubu byl jeho sen. Od začátku jsem chtěl Pánský klub natočit. Využil jsem odvahy Honzy Hrušínského a udělal to nejprve pro Divadlo Na Jezerce a producenty tam pozval. A díky bohu to zabralo. Diváci plní sál divadla po strop dodnes a ruku v ruce s dobrými recenzemi nás odměňují salvami smíchu,“ popisuje příběh Pánského klubu Balcar. Právě divadelní úspěch Pánského klubu utvrdil producenty Martina Hůlovce a Filipa Čermáka k přesvědčení natočit celovečerní film. Ve snímku Pánský klub kromě silné ústřední herecké pětice dále hrají Nela Boudová, Hana Vagnerová, Patricie Pagáčová, Dana Syslová, Jan Hrušínský, Petr Brukner nebo Miluše Šplechtová.

Klienty terapie ve filmu Pánský klub přes jejich zmíněnou třeskutou odlišnost spojuje právě zájem o něžné pohlaví. Ať je to distingovaný postarší scenárista na odpočinku Přemek, nesmělý učitel Cyril, buransky neotesaný majitel cykloservisu Eda, vyhořelý rocker Gigi nebo stydlivý ajťák schovávající se za masku tvrďáka Martin. Tím, že sledujeme pět nevěrníků a jednu ženu, získáváme poměrně obsáhlý a, troufám si říci, že objektivní náhled na nevěru takovou – minimálně z mužsého hlediska,“ dodává režisér Balcar.

Všichni se společně sejdou u začínající psycholožky Lindy Davidové, jež se po rozchodu se svým ex rozhodla „vymýtit mužskou nevěru.“ Netuší však, jaká výzva ji čeká – musí udržet na uzdě pětici roztodivných klientů a zároveň zachovat chladnou tvář a profesionalitu při skupinových sezeních. Ta jsou plná plných jadrných bonmotů týkajících se milostných eskapád jednotlivých účastníků terapie a chvílemi přestává být jasné, kdo je tu vlastně psycholog a kdo klient. Vzájemné konfrontace této nesourodé party vedou k dalším komickým roztržkám a nedorozuměním a samotný průběh terapie notně okořeněný osobními peripetiemi klientů nabírá nečekaný spád.

Foto: Falcon

Zábava - další články

Doporučujeme