Dvacítka se ve finále rvala s Kanadou o zlato, nakonec na ni nestačila. Stříbro veze domů po 18 letech

6. ledna 2023·Zábava·Redakce

Hokejisté do 20 let. (Zdroj: Profimedia)

Svým výkonem v kanadském Halifaxu pobláznili Českou republiku už prvním zápasem. V něm porazili Kanadu 5:2. Čeští hokejisté do 20 let prošli až do finále, v semifinále porazili Švédsko a bylo jisté, že si po 18 letech odvezou medaile. Ta je sice stříbrná, ale rozhodně má cenu zlata. Informaci přinesl deník Sport.cz.

Čeští hokejisté měli ve finále na mistroství světa do 20 let blízko k senzaci. Kanadě nakonec podlehli až v prodloužení, přestože to dlouho nevypadalo, že by se do něj měli dostat. Skóre otevřeli Kanaďané v početní výhodě. Do návratu obránce Jiříčka zbývalo jen deset vteřin, když Clarke na modré zamíchal kotoučem a přihrál Guentherovi, který přesnou ranou otevřel skóre.

Kanada dále tlačila, i když i Češi měli několik šancí, které ale ne a ne dostat za Milicovu branku. Ve 25. minutě ale Wright prošel přes tři české hráče a bekhendové zakončením dostal za Suchánka ramena puk. Kanada si dlouho hlídala dvougólový náskok, ale bojovnost české dvacítky je extrémní. Stupňovala tempo, přišel důraznější tlak před brankou a Češi byli aktivnější. V 53. minutě se k dorážce Šalého dostal Kulich a postaral se o kontaktní gól. 

View this post on Instagram

A post shared by Česká hokejová reprezentace (@narodnitym)

A kanadští hokejisté i fanoušci byli v následující minutě v dalším šoku, protože puk za Milicova záda dostal i Kos. Muselo se hrát prodloužení, nájezdy nepřipadaly v úvahu. Obě mužstva si počínala velmi opatrně, ale šťastnějším týmem nakonec byla Kanada. Roy přihrál Guentherovi, který dal zlatý kanadský gól.

Češi sahali po obrovské senzaci, a i přestože stříbrnou medaili mnozí přebírali se slzami v očích, je to ohromný úspěch. „Chci všem poděkovat. Taková parta, všichni jsme drželi spolu včetně trenérů. Tým si naprosto sedl,” pochvaloval si Kos českou kabinu. Na tenhle turnaj budou nejen mladí hokejisté, ale i celý český národ  vzpomínat dlouho. „Nikdy na to nezapomenu,” slíbil Svozil.

Zábava - další články

Doporučujeme