Mamince se narodil syn s Downovým syndromem. Zareagovala velmi netradičně

22. srpna 2020·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: Instagram / downrightwonderful

Když se Kelsi Romero dozvěděla, že její šesté dítě se narodí s Downovým syndromem, nejprve ji přemohl strach. Ten však společně se svou rodinou překonala a na svět uvítali chlapečka, na kterého jsou dnes všichni pyšní. Maminka se díky synovi dozvídala více informací o tomto syndromu a když se dozvěděla, v jak špatných podmínkách tito lidé žijí v jiných částech světa, neváhala a adoptovala ještě jedno stejně postižené opuštěné miminko.

Málokterá maminka si zřejmě dokáže představit, že by vychovávala sedm dětí, že by jeden z jejích potomků měl Downův syndrom nebo že by si adoptovala další miminko, které má tento syndrom také. Přesně to ale žena jménem Kelsi Romero udělala.

Spolu s manželem Jimem měla už pět dětí, když se v roce 2013 dozvěděli, že brzy na svět přivítají ještě šesté. Početná rodina se těšila na dalšího potomka. Pak ale přišla od lékařů informace, která všechny trochu šokovala. Šesté miminko totiž nebude jako ty ostatní – má o chromozom navíc a tedy tzv. Downův syndrom. Maminku nejprve pohltily obavy, strach a nejistota, jestli si takto odlišným dítětem bude umět poradit.

Odlišné dítě

Ukázalo se, že obavy byly naprosto plané. Chlapeček jménem Colt byl velmi šikovný, veselý a rodiče i sourozenci si bez něj svůj život brzy neuměli vůbec představit. Colt v rodině vyvolal řadu změn a jednou z nich bylo, že se jeho příbuzní začali čím dál víc dozvídat o jeho diagnóze a o lidech, kteří jí také trpí.

Když rodiče zjistili, v jak otřesných podmínkách někteří lidé s Downovým syndromem žijí, bylo jim z toho velmi smutno. Představovali si, jak velmi snadno by mohl stejně skončit i jejich syn, kdyby se narodil jiným rodičům. A pak našli organizaci, která se snaží najít domov takto postiženým dětem.

Jednoho dne spatřili díky organizaci fotku malého chlapečka jménem Nic, kterému bylo jen pár měsíců. Svůj krátký život prožil bez lásky v ústavu pro opuštěné postižené děti na Ukrajině. Kelsi a Jim okamžitě věděli, že právě tomuto chlapečkovi chtějí dát svůj domov a lásku.

“Byli jsme první návštěvníci, které kdy měl. Přitulil se ke mně v náručí jako novorozenec, protože první rok svého života strávil sám v ohrádce v ústavu. Nevěděl, jak navázat ční kontakt. Jeho hlavička se kymácela dopředu a dozadu, byl to mechanismus, který si vyvinul k uklidnění a stimulaci. Bál se zvuku vlastního smíchu, když jsme ho poprvé polechtali. Bylo to pro něj poprvé, kdy poznal lásku a my jsme věděli, že brzy pozná, jak moc je skutečně milovaný,” uvedla maminka Kelsi v příspěvku na webu Lovewhatmatters.

 

View this post on Instagram

Nic’s giggle. ?❤️#enoughsaid #itscontagious #happysunday

A post shared by Kelsi, Colt, Nic & Family (@downrightwonderful) on

“V lednu 2017 jsme vyšli ze dveří sirotčince, kde strávil skoro celý svůj první rok. Ani jeden člověk tam nebyl, aby se s ním rozloučil, ale když dorazil domů, prarodiče, tety, strýcové, sestřenice, bratranci a sourozenci ho vítali objetími, pusinkami a láskou,” popisuje Kelsi.

A od té doby nikdy svého rozhodnutí nezalitovali. “O týden později jsme oslavili jeho první narozeniny. První rok života strávil sám v ohrádce v sirotčinci, ale své první narozeniny oslavil obklopený maminkou, tatínkem a šesti sourozenci! Jaký krásný den,” vzpomíná Kelsi.

Malý Nic měl opravdu štěstí, že se o něm dozvěděla právě jeho současná rodina. Starší sourozenci své dva malé brášky velmi milují, řádí spolu a pomáhají s péčí o ně. A Colt, který se narodil o dva roky před Nicem, je za parťáka nesmírně šťastný. Chlapečci si rychle vytvořili speciální pouto a stali se kromě sourozenců i nejlepšími kamarády.

Zdroj: Instagram / downrightwonderful

Zábava - další články

Doporučujeme