Jedinečný úkaz: Vědci zveřejnili krakatici obrovskou při lovu

18. května 2021·Zábava·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Krakatice obrovská je tvor, který je obestřen tajemstvím. První fotka byla zveřejněna až v roce 2004 a video dokonce o osm let později. Nyní se podařilo získat záběry přímo z lovu.

Záznam se datuje rokem 2019, ale teprve nyní se vědcům podařilo dokončit analýzu snímků. Záběry se tak může kochat i veřejnost. Video se podařilo  natočit španělskému vědeckému týmu pod vedením Nathana Robinsona z Oceánografické nadace. Vědci k pozorování sestrojili robotickou ponorku, která byla vybavena speciální kamerou. Aby tvora přilákali, musela ponorka svítit. Vyzkoušeli hned několik návnad, včetně hlubokomořských živočichů či falešné medúzy.

Ponorka se potopila v roce 2014 do hloubky 557 až 950 metrů v Mexickém zálivu kousek od Baham. Úspěch ale přišel až v roce 2019, kdy se mládě krakatice pustilo za kořistí. K překvapení vědců je fakt, že krakatice je velmi aktivním lovcem. Dříve se předpokládalo, že na svou kořist spíše čeká, video ale ukázalo, že se za ní neváhá pustit.

Krakatice je pro vědce ale stále záhadným tvorem a o jejím životě se toho moc neví. Žije v hloubkách od 200 do 1200 metrů a živí se hlubokomořskými rybami, různými druhy olihní či jinými hlavonožci. Může dorůst až deseti metrů a největší jedinec změřený v roce 1897 byl dlouhý skoro 18 metrů a vážil 907 kilogramů.

Zábava - další články

Doporučujeme