Sonda Parker zachytila signály z Venuše. Odpoví na otázku, proč se od Země tak moc liší?

18. května 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Americká sonda Parker Solar Probe se cestou ke Slunci zaměřila na Venuši. Zachytila totiž rádiové signály, které svědčí o tom, že je už tak záhadná atmosféra Venuše jiná, než bývala.

Země i Venuše disponují atmosférou, elektricky nabitou vrstvou plynu ve vrchní části atmosféry. Ta je přírodním zdrojem nízkofrekvenčních rádiových vln, které zachytila právě sonda Parker Solar Probe. Přesněji její zařízení FIELDS. “Ze zásilky nových dat z Venuše jsem nadšený. Na Venuši se teď můžeme podívat prostřednictvím jen těchto malých záblesků,” řekl pro CNN autor studie uveřejněné v odborném magazínu Geophysical Research Letters Glyn Collinson z NASA.

Získaná data v porovnáním s údaji získanými sondami Pioneer z roku 1992 a Galileo mezi roky 1995 a 2005 ukázala, že se ionosféra Venuše zásadně mění v závislosti na sluneční aktivitě, přesněji jejího cyklu. Data by také mohla odpovědět na zásadní otázku. Jak je možné, že se Venuše od Země tolik liší, když je jí velikostně podobná a je od Slunce podobně daleko?

Není překvapením, že se Venuši říká zemské dvojče, protože obě se vyvíjely podobně. Na Venuši se ale kdysi něco přihodilo, co zasáhlo to do jejího vývoje tak, že na rozdíl od Země nezískala magnetické pole. To je přitom jako podmínka pro povrch zásadní. I přestože je nám Venuše poměrně blízko, víme o ní velmi málo. Je to způsobeno jejími nehostinnými podmínkami. Teplota tam kolísá mezi -45 až 500 stupni Celsia. Sonda, která se tam dováží, vydrží tak jen několik málo hodin.

Co na to Jan Kraus?

Koktejl - další články

Doporučujeme