Libor Knot: Letos v zimě se potvrdil zájem o české hory

12. dubna 2023·Zábava·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Libor Knot. (Zdroj: Frekvence 1)

Jak vlekaři hodnotí uplynulou sezónu? A jaká byla celkově letošní zima, která je alespoň pro většinu horských středisek definitivně za námi? A kde si ještě můžeme zalyžovat? O tom se rozpovídal v úterním Press klubu Libor Knot, ředitel Asociace Horských středisek.

Na začátku letošní zimy jsme měli všichni velké vyhlídky na vydařenou lyžařskou sezónu. Následně však přišla obleva, ovšem příležitost jarních prázdnin využila velká spousta návštěvníku, kteří horská střediska nakonec zaplnili, což celou situaci výrazně zlepšilo. Výkonný ředitel Asociace Horských středisek Libor Knot to však hodnotí ne úplně pozitivně. “Zima byla velmi kolísavá z hlediska počasí a výkyvy byly obrovské, zejména povánoční obleva, která trvala snad tři týdny. Ani potom se pěkné počasí nedařilo. I přesto se však provozovatelům podařilo připravit a udržet sjezdové tratě tak, že v hlavní sezóně, tzn. od půlky února do půlky března – období jarních prázdnin, fungovala snad všechna střediska, především ta významná. Návštěvnost byla obdobná jako před Covidem. Zájem o české hory se potvrdil a myslím, že pobyt na horách, na čerstvém vzduchu a sport patří k něčemu, co zde budeme mít i nadále,” říká s optimizmem Libor Knot.

Navýšení cen skipasů bylo pod hranicí inflace

Průzkum, který se prováděl před sezónou, ukázal, že navýšení cen skipasů bude (nyní již bylo) o deset až patnáct procent. To bylo podle ředitele pod hranicí inflace. “Je to sice nepříjemné, ale nebylo to nic strašného. Ceny se zvedaly úplně všude, nejen v oblasti lyžování. Náklady a inflace se dají rozdělit na mzdové náklady a pohonné hmoty atd., které rostly podobně jako inflace. Elektrická energie, která je u horských středisek podstatná, narostla třikrát až čtyřikrát. To se samozřejmě také muselo projevit. Návštěvnost byla asi o dvacet procent letos nižší než před Covidem, nicméně tržby byly v porovnání s lety 2018, 2019 podobné, ale náklady nám vzrostly o třicet tři procent,” říká ředitel Asociace a dodává, že letošní sezóna byla výrazně lepší, co se týče zahraničních návštěvníků než loňská. Letos už se téměř proticovidová opatření dostala k normálu. Dlouhodobý poměr zahraničních návštěvníků je u nás kolem dvaceti procent.

Zalyžovat si ještě můžete na Pradědu

Velikonočním pondělím ještě neskončila sezóna úplně všude. O svátcích bylo v provozu asi sedm středisek. Stále si ještě můžete zalyžovat na Pradědu. 

Investice do příští sezóny je podle slov pana Knota nevyhnutelná. Především kvůli konkurenci okolních zemí. Nebude to v této situaci však prý jednoduché.

Letní sezóny nabírají v České republice na důležitosti a mnohdy bývají srovnatelné se zimou. Provozovatelé a regiony velmi investují do letní sezóny a aktivity, které jsou možné na českých horách v tomto období dělat, obrovským způsobem narůstají. “Například stezky v korunách stromů, půjčovny kol a koloběžek, stravování, ubytování… to všechno zvyšuje standard. Zatím se může rovnat se zimní sezónou jen asi pět středisek na rozdíl od zahraničních hor. Nicméně stále nabýváme na významu,” vysvětluje Libor Knot, který byl hostem Press klubu Frekvence 1.

Zábava - další články

Doporučujeme