Pamatujete? Před 25 lety sovětský tank na Smíchově poprvé zrůžověl

27. dubna 2016·Zábava·Redakce

Je to už 25 let, kdy se tank číslo 23 převlékl do růžové barvy. Legendární obrněnec dostal nový kabátek od výtvarníka a výtržníka Davida Černého.

Před 25 lety, 28. dubna 1991, na sebe výrazně upozornil sochař David Černý. Natřel narůžovo tank, který stál na dnešním náměstí Kinských jako památník sovětských tankistů, kteří osvobodili Prahu.

Čin tehdejšího studenta Vysoké školy umělecko-průmyslové vyvolal pozdvižení a obrněnec brzy získal zpět svou původní barvu.

Černý čelil obvinění z výtržnictví, celá kauza ale nakonec skončila jen u přestupkového řízení, které se neslo v odlehčeném duchu. Od starosty Prahy 5 dokonce dostal recesní plaketu.

Narůžovo natřený tank – netypickou barvu mu již v květnu 1991 vrátila skupina poslanců Federálního shromáždění – skončil v lešanském vojenském muzeu.

Černý se k tanku vrátil o deset let později, když chtěl na náměstí umístit jeho torzo, radnice ale souhlas po negativních reakcích ruského velvyslanectví i tehdejšího premiéra Miloše Zemana zrušila. Výtvarník se však myšlenky nevzdal a 21. srpna 2008, v den 40. výročí sovětské okupace, růžový tank na Smíchov opět přivezl – tedy jen jeho zadní část, celé dílo tak vypadalo, jako by se tank zahrabával do země.

Podle vojenských historiků bylo umístění tohoto tanku fakticky nesprávné, neboť na osvobozování Prahy se ve skutečnosti podílely tanky jiného typu. Ale to už je jiná historie. 

Legendární východoněmecká motorka se vrací. Simson je zpět za 120 tisíc!

FOTO: Premiér Sobotka je v Afghánistánu. Děkoval vojákům

Zábava - další články

Doporučujeme