Pohádkový život spisovatelky Rosamunde Pilcher (†94). S manželem byla neskutečných 62 let

7. února 2023·Zábava·Redakce

Rosamunde Pilcherová (Zdroj: Profimedia)

Nepsanou královnou romantického žánru byla spisovatelka Rosamunde Pilcher (†94). Psala o tom, co milovala: o lásce. Spisovatelka, která zemřela před čtyřmi lety, se dožila úctyhodného věku 94 let. Jaká doopravdy byla? Odpovídá web Blesk.cz.

Na svém kontě měla desítky knih, mnoho z nich se dočkalo úspěšného filmového zpracování. Díky televizi ZDF byla velmi populární v Německu. Britská spisovatelka Rosamunde Pilcher se narodila 22. září 1924 ve Velké Británii. Až do roku 1965 vystupovala po pseudonymem Jane Fraser a první povídka jí vyšla už, když jí bylo 18 let.

S manželem Grahamem Pilcherem, kterého si vzala v roce 1946, se přestěhovala do Skotska, kam také zasazovala své romantické příběhy. Nejraději psala o dokonalém životě, který se většinou odehrával na venkově. I když to nebyly knihy, které by získaly Nobelovu cenu za literaturu, čtenářky je milovaly, což dokazuje i neskutečných 60 milionů prodaných výtisků. Pilcher své povídky publikovala nejprve v ženských časopisech, poté začala psát i vlastní knihy. Mezi její nejznámější díla patří román Hledači mušlí, které se prodalo přes pět milionů výtisků.

Svou aktivní spisovatelkou kariéru ukončila v roce 2000, ale díky jejím knihám žije ve čtenářkách dodnes. Pilcher se dožila 94 let, poslední čtyři dny strávila v kómatu. „V neděli prodělala mrtvici a už se neprobudila,“ prozradila její syn Robin. Její přátelé jí říkali Ros a postarší dáma ráda seděla za stolem, kouřila až 90 Malborek denně a u toho byla schopná psát až deset hodin doma své romány.

Razila heslo, že člověk by si měl užívat každý den a neměl by promrhat ani minutu. To se jí povedlo a svůj život, během kterého dostala od britské královny Alžběty II. (†96) i Řád britského impéria, si užila na sto procent. A nepotřebovala k tomu ani hordy milenců. Za svého manžela Grahama (†92) byla vdaná neskutečných 62 let a tvrdila, že receptem na spokojený vztah je přátelství. „Manželství je jako zaměstnání. Je to dlouhá a těžká práce, na které musí tvrdě pracovat oba partneři,“ tvrdila.

Zábava - další články

Doporučujeme