Předběhla evoluci? Kosatka se naučila komunikovat s lidmi, poslechněte si, co řekla

1. února 2018·Zábava·Redakce

Čtrnáctiletá kosatka Wikie ohromila vědce! Naučila se napodobovat některé výrazy v angličtině, a ačkoli jim nerozumí, výzkumníci jsou o něco blíž k tomu zjistit, jakým způsobem tito savci komunikují ve svém přirozeném prostředí.

Wikie, kterou si vědci pro svůj výzkum vybrali, žije v Marineland Aquarium ve Francii a umí napodobovat některá lidská slova a neznámé zvuky vydávané jinými kosatkami. Vyplývá to z výzkumu zveřejněném v magazínu Proceedings of the Royal Society B.

Podařilo se jí napodobit slova jako “hello”, “bye bye” nebo jméno “Amy”. “Byli jsme překvapeni, jak moc se nakonec zvuky podobaly lidskému hlasu,“ uvedl Jose Abramson ze španělské Complutense University, který výzkum vedl. Kosatky podle něj používají nozdry k vydávání zvuku, skoro jako kdyby mluvily skrze nos.

Výsledky výzkumu nejsou důkazem toho, že uvedeným slovům kosatky rozumí, nýbrž toho, že se naučily ovládat tvorbu zvuků. “Výsledek našeho výzkumu naznačuje, že se i ve volné přírodě kosatky učí vyjadřování jiných kosatek a rozvíjejí tak své dialekty,” uvedl Josep Call z týmu výzkumníků.

Poslechněte si, co Wikie “řekla”:

Zábava - další články

Doporučujeme