S koštětem za zlatonkou. Zahrajte si v Praze kouzelnický famfrpál jako Harry Potter

7. května 2017·Zábava·Redakce

Harry Potter, Reprofoto YouTube

Turnaj ve famfrpálu, legendární hře z kouzelnických Bradavic z knih J. K. Rowlingové se odehraje na veletrhu Svět knihy. Uskuteční se u příležitosti 20. výročí vydání první knihy o Harrym Potterovi v Anglii. Příběh o čarodějnickém učni je dodnes jednou z nejúspěšnějších literárních sérií všech dob. Albatros, který knihy vydává v češtině, letos vydá knížky s kouzelnickým učněm v reedici s novými obálkami.

Dobročinný turnaj se uskuteční 13. května před Průmyslovým palácem na Výstavišti Holešovice. Zahájí ho exhibiční zápas osobností, v němž si zahrají například herečky Bára Mottlová, Michaela Maurerová nebo herci Karel Zima a Milan Peroutka. Turnaje se může zúčastnit kdokoli, dobrovolný příspěvek hráčů podpoří nadaci Pomozte dětem.

Tří až osmičlenné týmy se mohou registrovat do turnaje přímo na místě. Famfrpál se bude hrát ve zjednodušené verzi, která má své základy ve stejnojmenném fiktivním kouzelnickém sportu. I v upravené verzi ale bude platit pravidlo, že na stadionu nesmí být přítomen žádný drak, a to včetně případů, kdy by měl zastávat roli týmového maskota, trenéra nebo ohřívače šálků, uvedla Veronika Sonnková z Albatrosu.

K příležitosti oslav výročí a veletrhu Svět knihy také Albatros vydává reedici bradavických učebnic Famfrpál v průběhu věku, Fantastická zvířata a Bajky barda Beedlyho.

Famfrpál jako sport vznikl v roce 2005 v Middlebury College v Middlebury ve Vermontu (USA). Postupně se rozšířil, ustálila se pravidla a již v roce 2007 se konal první světový pohár ve famfrpálu. Každý účastník turnaje získá Certifikát hráče famfrpálu.

Bestsellerová série o Harrym Potterovi vycházela mezi lety 1997 a 2007. V tomto roce tak budou její fanoušci slavit 20 let od vydání prvního dílu Harry Potter a Kámen mudrců v angličtině. Po celém světě se prodalo přes 450 milionů výtisků série, knihy byly přeloženy do 79 jazyků a vzniklo podle nich osm úspěšných filmů.

V Čechách se prodalo 1,7 milionu výtisků původní série. Úspěšný byl také osmý příběh ze světa Harryho Pottera, na podzim roku 2016 vydaný scénář divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě. Během prvních tří měsíců od vydání knihy se v Česku prodalo téměř 100.000 jejích výtisků.

Zdroj: ČTK

Zábava - další články

Doporučujeme