Tajemství děr v sýrech konečně rozluštěno! Přečtěte si, čím to je

29. května 2015·Zábava·Redakce

Také vám vrtalo hlavou, proč se v některých tradičních sýrech objevují díry? Toto tajemství se konečně po sto letech zkoumání podařilo rozluštit Švýcarům!

Podle švýcarského institutu Agroscope a ústavu pro výzkum materiálů EMPA způsobují slavné díry v sýrech typu ementál malé částice sena, které padají do mléka během dojení krav! Tyto částice uvolňují plyny během fermentace, které pak způsobují otvory v sýru. 

Vědci také dospěli k odhalení, že děr kvapem ubývá s nástupem mechanizace výroby, protože k zásadní změně došlo v oblasti dojení. A odtud už pak vedla cesta k porovnávání obsahu mléka získaného tradiční a technizovanou metodou. Při hygieničtější cestě zjistili v mléce méně částic sena a mléčných bakterií.

Pro potvrzení této hypotézy pozorovali tvorbu těchto otvorů během zrání po dobu 130 dnů, a to za použití rentgenových přístrojů a také počítačové tomografie. Výrobci sýrů tak nyní vědí, že změnou dávkování senných mikročástic mohou dle libovůle regulovat počet a velikost děr.

Zábava - další články

Doporučujeme