TIP FREKVENCE 1: Dejte si do těla na svahu. Na sáňkách!

18. ledna 2016·Zábava·Redakce

Sáňkování se vrátilo do módy. Není divu. Sednout si na sáňky a spustit se z kopce, to není přece žádná věda. Nebo ano?

Ušetříme si tahání lyží, přezkáčů, snowboardu. Sáňkování navíc skoro nic nestojí. A netrpí při něm klouby, jako při lyžování. Takže žádné výmluvy, na sáňky si opravdu může sednout každý zdravý člověk. Pár hodin na svahu vám určitě zlepší náladu a možná vypotíte i nějakou tu kalorii.

Přesto bychom měli i u sáňkování respektovat pár pravidel.

Od kolika let je sáňkování vhodné

Sáňkování je pro každého, ale děti do 6 let by měly být pod dozorem rodičů, ideálně jezdit na sáňkách s nimi.

Jde to bez školení

K sáňkování není třeba žádná zvláštní instruktáž. Začátečníci by ale raději měli začínat na mírnějších svazích a získat nad sáňkami nadvládu.

Vybavení na sáňky

Žádné speciální není. Stačí vám dobré zimní oblečení, které nepropustí vodu, pevnější boty, ideálně s fortelnou vzorovanou podrážkou (abyste mohli lépe brzdit). Nezaškodí nasadit si ochranné brýle. Rozhodně nezapomínejte na helmu. Sáňkování je pohodový sport, ale i tady může dojít ke zranění.

Jaké sáňky si vybrat

Na trhu je spousta modelů, dokonce i sáňky z plastu. Ale ty nejlepší jsou staré dobré ze dřeva, klasicky zakroucené a s kovovými lyžinami. Ty se dají totiž nejlépe ovládat.

Rychlost

Protože máte na sáňkách nízko těžiště, poměrně snadno můžete dosáhnout rychlosti kolem 70 km/h. Právě proto je tak důležitá helma. Neriskujte, že se trefíte v sedmdesátce do lesíka. 

Užijte si sáňkování s celou rodinou. Nudit se určitě nebudete!

A až vás budou bolet nohy, postavte si sněhuláka, koukněte na ty nejveselejší!

Zábava - další články

Doporučujeme