TIP NA VÝLET: 10 důvodů, proč navštívit Plzeňsko a Nepomucko

1. července 2016·Zábava·Redakce

Pokud budete o prázdninách cestovat hlavně po Česku, vydejte se do jihozápadních Čech. Navštivte Plzeň nebo Nepomuk. Mají co nabídnout!

Depo 2015

Hodně navštěvovanou atrakcí v Plzni je kulturní areál DEPO 2015. Ten vznikl díky projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Teď tu najdete výstavu Dobrodruzi, která zachycuje osudy lidí ze Stodu na jižním Plzeňsku (opustili v 19. století své domovy a usídlili se na Novém Zélandu).

Žinkovy

Je to pohádkový zámek. Opravdu tak vypadá. Krásný je pohled přes Žinkovský rybník. Památka je v soukromém vlastnictví, dovnitř se nepodíváte. Ale můžete se vydat ke sbírce soch od významného barokního umělce Lazara Widermana.

Planetárium

V Plzni najdete planetárium s projekcí v unikátním 3D. Uvidíte 140 tisíc hvězd. Zařízení je první svého druhu v ČR. Najdete tu i expozici o vesmíru. Planetárium je součástí komplexu Techmania, která vás seznámí s vědeckými principy.

Svatojánská legenda

Sv. Jan Nepomucký se pravděpodobně narodil v Nepomuku v místě dnešního kostela. Nedaleko kostela najdete jeho muzeum. Dlouho se tradovalo, že byl zabit z rozkazu krále Václava IV., protože mu nechtěl prozradit zpovědní tajemství jeho manželky. Ve skutečnosti doplatil na to, že podporoval biskupa Jana z Jenštejna, který měl s králem spory.

Minimuzea

Navštivte malá muzea v regionu. Například na zámku v Ptetíně je expozice zaměřená na historii a osobnosti regionu. Myslivosti se věnuje výstava na špejcharu v Chocenickém Újezdě. Na nádvoří nepomuckého hotelu U Zeleného stromu si můžete prohlédnout historickou zemědělskou techniku.

Spálené Poříčí

Je branou do jihozápadních Brd, kde je úžasná nedotčená příroda. Po zrušení vojenského prostoru si můžete vyrazit do míst, kam se dřív dostali jen vyvolení. Ve městě najdete zámek, kdysi skrýš korunovačních klenotů. Barokní špýchar nabízí expozici kreseb Jiřího Wintera Neprakty.

Dinopark

Do pravěku se vydáte při návštěvě Dinoparku, který najdete nedaleko plzeňské ZOO. Děti i dospělí ocení věrohodnost modelů v životní velikosti. Největší je apatosaurus, který je dlouhý 23 metrů.

Zelená Hora

Na tomhle zámku se natáčel kultovní film Černí baroni. Zámek u Nepomuka byl i ve skutečnosti sídlem PTP – pomocných technických praporů – od roku 1948. Na zámku byl v roce 1817 „objeven“ Rukopis zelenohorský.

Plzeňský pivovar

Zajděte si na jedno orosené! K tomu není třeba nic dodávat!

GALERIE: 10 zvláštních jídel, které musíte na cestách ochutnat!

Před dovolenou se postarejte o byt, doklady i pojištění. Ať jste v klidu!

 

 

 

Zábava - další články

Doporučujeme