Už brzo porostou! Než vyrazíte na houby, přečtěte si následující tipy!

Už se taky těšíte, až na vás z mechu vykoukne typicky hnědý klobouček hříbku? Aby vaše houbaření dopadlo na jedničku, vybrali jsme pár osvědčených rad.

Mladé plodnice hub raději nesbírejte. Nemají ještě rozvinuté všechny poznávací znaky a mohli byste se fatálně splést. 

Rada nad zlato: na čerstvé houby se chodí do lesa ráno. 

Pokud najdete větší množství hub, prokládejte v košíku jednotlivé vrsty smrkovými větvičkami, plodnice se nezapaří.

Nasbírané houby zpracujte v den sběru. Očištěné a rozkrájené vám v lednici vydrží i tři dny. 

Houby neoplachujte. Nasáknou vodou a ztratí pevnost. Očistěte je nožíkem a případně i papírovým ubrouskem.

Nezapomínejte, že příliš dlouhou tepelnou úpravou většina hub tvrdne. 

K lepší stravitelnosti hub přispívá česnek nebo ocet. Houby s octem!

Na začátku tepelné úpravy houby nesolte. Pustily by hodně šťávy. Houby určené k pečení nebo grilování solíme až před dokončením tepelné úpravy. 

Při sušení nepoužívejte noviny nebo plech. Nejlepší jsou lísky s jemným pletivem z umělých vláken, prkno nebo lněná utěrka. Parádní je sušení hub navlečených na napnutém provázku na sluníčku. 

Sušené houby neukládejte do plátěných sáčků, mohli by se do nich pustit potravinoví moli. Lepší je sklenice se zabroušenou zátkou. 

Houby obsahují jen velmi málo  kalorií, proto jsou vhodné i při redukční dietě

Houby se nesnášejí s alkoholem. Malé pivo nevadí, ale na víno raději zapomeňte. S tím houby v žaludku kvasí. 

A že houby nebudte v lese cpát do igelitové tašky, že ne? Proutěný košík jim sluší víc a houby donesete v pořádku. 

 

TIP FREKVENCE 1: Zapomeňte na diety! Víme, po kterých potravinách zhubnete

TIP FREKVENCE 1: Jednoduchá finta při hubnutí. Podle vědců funguje!