V seriálu větší drama než ve skutečnosti. Co bylo v posledním díle devadesátek trochu jinak?

14. února 2022·Zábava·Dominika Číčelová

Devadesátky (Zdroj: se souhlasem České televize)

V neděli byl odvysílán poslední díl seriálu Devadesátky, který způsobil skutečný boom u mnohých diváků a divaček. Ačkoliv je příběh inspirovaný tehdejší dobou a tehdejšími kriminálními případy, kterých skutečně nebylo málo, nejedná se o dokument. A tak jsme si mohli všimnou několika patrných a nepatrných rozdílů, které si scénáristi upravili. Co se ve skutečnosti stalo jinak, než jak jsme mohli včera na televizních obrazovkách vidět? To nám prozradil Blesk.

Scénář k velice oblíbenému seriálu Devadesátek, který v neděli odvysílal na ČT poslední díl, napsal bývalý šéf pražské mordparty Josef Mareš. Není divu, že některé situace byly pro atraktivitu seriálu poupraveny, a tak se více či méně lišily od reality. Přesto musíme říct, že celý příběh byl vyobrazen ve většině případů velmi věrně.

Havlovič se nezapletl s mafií

Velká část seriálu se věnovala případu orlických vrahů, který ve skutečnosti vyšetřovala dvojice kriminalistů Jan Štoček a František Havlovič. Seriálové postavy, které byly těmito skutečnými policisty inspirovány, si zahrál Ondřej Sokol a Martin Finger. Ovšem postavě Havloviče byla připsána jedna vymyšlená dějová linka, která by se ve skutečnosti ani stát nemohla. František Havlovič se totiž na rozdíl od seriálové postavy nikdy nezapletl s ruskojazyčnou mafií.“To prostě nepřipadá v úvahu. Ti kluci byli perfektní policisté do poslední chvíle, co sloužili,” sdělil pro server Novinky exkriminalista Josef Doucha.

Trochu jinak také probíhalo převzetí případu středočeskými kriminalisty. Zatímco se v seriálu hlavní vyšetřovatelé naštvou, ve skutečnosti jim případ předali s naprostým klidem a porozuměním. “Měli jsme výborné vztahy. Jejich práce jsem si nesmírně vážil,” řekl Doucha.

Byli připraveni na policii střílet

Posledním poupraveným faktem byla Kopáčova výpověď. I když se ve většině řídila podle toho, co Kopáč skutečně na archivních záběrech říká, jednu událost scénáristé lehce pozměnili. Herec Igor Ozorovič, který si v seriálu zahrál právě roli Kopáče, při výpovědi říká, že když převáželi v autě první mrtvolu, zastavila je policie kvůli silniční kontrole. To se ve skutečnosti nestalo, i když Kopáč skutečně říkal, že kdyby se tak stalo, byli připraveni střílet.

Zábava - další články

Doporučujeme