VÝZKUM: Lidé jsou takoví, jakou hudbu poslouchají

9. prosince 2015·Zábava·Redakce

Hudba, kterou nejraději posloucháme, vypovídá hodně o tom, jací jsme. Výběr hudby je totiž velmi těsně spjat s tím, jak nahlížíme na svět. Dokazuje to výzkum vědců z univerzity v Cambridge.

Vědci předložili více než 4000 osobám dotazník týkající se osobnostních rysů a následně test, při němž měli poslouchat 50 různých skladeb a pak ohodnotit, jak se jim líbily. Aby dospěli ke svým závěrům, nechali britští vědci dobrovolníky poslouchat 50 skladeb o 26 hudebních žánrech a podžánrech, aby minimalizovali možnost, že konečný výsledek ovlivní kulturní nebo osobnostní předpoklady.

Například “Hallelujah” Jeffa Buckleye typicky milují ti, kdo se vyznačují vysokým stupněm empatie, nebo jsou ochotni se pro druhé obětovat. Ti dávají přednost ne příliš intenzivní hudbě s větší citovou hloubkou, která vede k přemýšlení. Kdo miluje živou, intenzivní a pozitivní hudbu, jako je Koncert C-dur Antonia Vivaldiho, má tendenci k systematičnosti, je racionální typ hledající vždy vysvětlení pro všechno a pravidla, jimiž se svět řídí.

God Save the Queen od Sex Pistols je energická a silná skladba. Právě proto se líbí racionálním osobám, které nepohrdají punkem a heavy metalem. Živá a nenáročná píseň Crazy Little Thing Called Love britské rockové skupiny Queen se líbí empatickým osobám, které mají rovněž slabost pro country, folk, rock a pop. Píseň Enter Sandman skupiny Metallica milují osoby od přírody systematické, které chtějí pochopit pravidla fungování světa a které jsou spíše racionální. 



 

Zábava - další články

Doporučujeme