Záchodová mísa nebo kartáček na zuby: Kde se ukrývá nejvíc bakterií?

24. října 2019·Články·Redakce

Zhrozíte se pokaždé, když se vaše dítě dotkne záchodové mísy? Zachovejte klid. Dotýká se mnohem horších bakterií, než jsou ty, které se nachází právě na toaletě.

Když vašemu dítěti upadne dudlík a strčí si ho zpátky do pusy, nemusíte se hroutit. Trochu bakterií opravdu neuškodí. Jsou ale místa, na která bychom si měli dávat větší pozor.

Od střevních viróz i žloutenky ochrání děti návyk mýt si pravidelně ruce, který bychom je měli učit už ve velmi raném věku. Řešením není přehnaná hygiena v podobě chemických pomůcek – důsledky můžou být v případě olíznutí fatální.

Kde se skrývá nebezpečí?

Mobilní telefon – jestli necháte své dítě sahat na telefon, můžete si být jisti, že ho tím vystavujete kontaktu s o mnoho více bakteriemi, než kdyby sáhlo na záchodovou mísu.

Kartáčky na zuby v jednom kelímku – tím, jak se dotýkají, dochází k přenosu bakterií velmi snadno a rychle. Dnes už je ale možné mít na každý zvlášť vlastní kryt.

Vodovodní kohoutek – pustíte vodu, umyjete si ruce a vypnete vodu, a tím posledním krokem si tedy ruce opět zašpiníte – proto je důležité mýt nejen ruce, ale pravidelně také celou koupelnu.

Olizujete stejnou vidličku – tím, že jíte tzv. z jednoho talíře, můžete na své potomky lehce přenést zubní kaz.

Kuchyňské prkénko – pokud máte jedno a to samé na zeleninu i maso, čekejte nemilou návštěvu v podobě průjmových onemocnění vy i vaše děti.

Školní batoh – celý den cestuje s vaším dítětem, začíná to v autobuse, pokračuje podlahou ve školní třídě, v jídelně, často je pokládaný na ulici, neměl by proto skončit doma na povlečení, které se dotýká obličeje.

Můj ručník je tvůj ručník – na to zvlášť pozor, každý člen rodiny (včetně psa) by měl mít svůj vlastní!

TV ovladač – v ruce ho držíte možná hned po příchodu domů, ještě než si umyjete ruce, je proto zdrojem bakterií pro každého, kdo se ho dotkne

Žít ve sterilním prostředí nelze, předcházet přenosu bakterií ale můžeme. Nejlépe tím, že si budeme preventivně mýt ruce minimálně po každém příchodu domů a před každým jídlem. Naučme to své děti včas a předejdeme tak nepříjemným důsledkům.

Články - další články

Doporučujeme