Zdeněk Pohlreich: Superšéf je pro mě živá voda. Vlastní hotelovou školu otvírat nebudu

7. února 2020·Články·Karolína Stránská

Zdeněk Pohlreich. Foto: Frekvence 1

Hostem Press klubu na Frekvenci byl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Co si myslí o výuce na hotelových školách? Věří ve dvojitou kvalitu potravin?

V rozhovoru mimo jiné přišla řeč i na jeho spolupráci s různými obchodními řetězci. Znamená to, že je s kvalitou služeb v řetězcích spokojen? “Úroveň potravin v ČR v řetězcích je na vysoké úrovni. Dost na mě zapůsobila úroveň prodeje, s českým řetězci to není tak špatné, jak se o tom mluví. Máme krátkou paměť a nepamatujeme si, jak to tu bývalo,” okomentoval Pohlreich české obchodní řetězce.

Na dnešní Press klub k nám dorazil kuchař Zdeněk Pohlreich!??‍? Podívejte se s námi živě do studia.?

Zveřejnil(a) Frekvence 1 dne Čtvrtek 6. února 2020

Prosby fanoušků byly vyslyšeny a Pohlreich se na televizní obrazovky vrací. Ačkoliv v pořadu Ano, šéfe skončil, nyní přichází s novým formátem Superšéf: 24 hodin do pekla a zpět. “Nový formát pořadu je pro mě živá voda. Strašně mě to bavilo a jsem moc rád, že jsem si to mohl vyzkoušet. Štáb byl skvělý a převleky jsem dělal rád, v kostýmu dědka jsem si aspoň vyzkoušel, co mě čeká,” dodává Pohlreich.

Některé věci by bylo určitě lepší nevidět

Jak reagoval na otázku, zda při pohledu na některé podniky a kuchyně v Ano, šéfe neztratil chuť do vaření? “Je osvěžující, když vidíte někoho, kdo to dělá blbě. Vážíte si toho, že to ve vašem podniku vypadá líp. Některé věci by bylo určitě lepší nevidět, ale mně chuť do vaření nesebere nic.”

V oblasti gastronomie se však nemáme obecně za co stydět. Jak šéfkuchař poznamenal, za posledních 7 let nabrala gastronomie obrovské tempo a česká gastronomie je v nejlepší kondici za posledních asi 80 let. Nabídka je podle něj obrovská a kvalita služeb stoupá. Nelze samozřejmě říct, že neexistují blbé restaurace, ale nově otevřené restaurace obecně spíše kvalitu zvyšují.

Na hotelových školách se učí v izolaci

Dočkáme se někdy hotelové školy Zdeňka Pohlreicha? “O otevření školy jsem neuvažoval, nechci ztrácet čas se státními omezeními, ale česká gastronomie potřebuje seriózní veřejnou diskuzi a školský systém by měl reagovat na vývoj gastronomie. Teď se to učí dost v izolaci.”

 

Žhavým tématem ve společnosti je také dvojí kvalita potravin. Co na to říká jako někdo, kdo se vařením živí? “Dvourychlostní Evropa existuje, na druhou stranu si nemyslím, že je to strašně velikánské téma, nechává mě to celkem v klidu. Nemyslím si, že se jedná o alarmující problém, že bychom třeba kvůli dvojité kvalitě zahynuli.

Články - další články

Doporučujeme