Zdravá rychlá snídaně? Žádná věda!

12. května 2021·Články·Josefína Kováčová

Snídaně má být základ dne. Co si ale počít, když ráno není času nazbyt? Hlavně snídani nevynechávat.

Nestíháte se ráno najíst? Možná si paradoxně zaděláváte na problémy s nadváhou. Organismus si totiž nedostatek energie vynahradí později a ve velkém. „Tělo si hlad pamatuje a kompenzuje ho odpoledne a večer vysokoenergetickými potravinami. Vynechání snídaně tak hraje významnou roli ve vzniku nadváhy a obezity. Určitě je prospěšnější si o 10 minut přivstat a snídat, než o 10 minut delší spánek,“ upozorňuje nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková.

 

Hodně lidí se ale tímto pravidlem bohužel neřídí. Podle nejnovějšího průzkumu pro společnost Upfield, výrobce značek Rama, Flora nebo Hera, celá pětina Čechů pravidelně nesnídá. Navíc pro šest z deseti respondentů snídaně někdy znamená jen nápoj. Tak by ale nutričně vyvážené první jídlo dne vypadat nemělo. „Snídaně by měla pokrýt aspoň 20 procent denního příjmu energie a obsahovat všechny důležité živiny: sacharidy, bílkoviny a tuky,“ radí odbornice na výživu.

 

Češi nemají na snídani v pracovní den moc času, podle průzkumu osm lidí z deseti věnuje její přípravě maximálně 10 minut denně. Ani tak ale není třeba se vyvážené snídaně vzdát. Existují rychlá a přitom zdravá řešení. Hodně lidí odradí nutnost čekat, až máslo z lednice „povolí“. Margarín se přitom snadno a rychle roztírá a dodá tělu potřebné rostlinné tuky. „Pokud chceme myslet na svoje zdraví, doporučuji snížit příjem nekvalitních uzenin a másla a upřednostnit zdroje rostlinných tuků, například zařazením margarínu,“ doporučuje Soňa Vojtíšková.

Články - další články

Doporučujeme