Žena šla k lékaři kvůli bolestem v nohách. Diagnóza byla překvapivá

20. července 2018·Články·Lukáš Vaněk

Pacientka si stěžovala na velmi časté mravenčení v nohou. Po lékařském vyšetření se dozvěděla, že má v páteři parazita, který ji mohl ohrozit i na životě. O případu informoval odborný časopis New England Journal of Medicine.

35letá Francouzka navštívila lékaře poté, když ji nohy mravenčily a rozbolely natolik, že se stěží na ně postavila. Při prohlídce řekla, že mimo zemi nikam neodcestovala, ale vlastní kočku a byla v kontaktu s krávami.

Jelikož běžné testy neodhalily nic neobvyklého, podstoupila žena magnetickou rezonanci. Až toto vyšetření ukázalo, že na devátém obratli v páteři se nacházely larvy tasemnice, které se právě vyskytují u některých hospodářských zvířat.

Tasemnice může u člověka způsobit echinokokózu, která může vést k tvorbě cyst v játrech, plicích nebo méně často i v mozku. Protržení takové cysty vyvolá u pacienta anafylaktický šok, který může způsobit i smrt.

Pacientka nakonec podstoupila operaci a posléze jí lékaři předepsali léky. Podle doktorů měla štěstí, protože některé nebezpečné cysty mohou být neobjeveny řadu let.

Články - další články

Doporučujeme