10 nejoblíbenějších plemen malých psů. Souhlasíte s žebříčkem?

26. ledna 2016·Životní styl·Redakce

Pes je přítel člověka. Češi jsou národ pejskařů. To jsou dvě pravdivá tvrzení. Jaké psí kamarády si vybíráme nejčastěji? Podívejme se na ty nejmenší.

Pejsci, kteří patří mezi malá plemena, to jsou chlupáčci s kohoutkovou výškou do 30 cm a hmotností do 10 kg. Žebříček vychází s počtu narozených pejsků podle plemenné knihy Českomoravské kynologické unie.

První desítka pesparády se v posledních letech zásadně nemění, jen si občas některá plemena vymění místa.

Jezevčík

Na prvním místě panuje jezevčík. Dříve pomocník myslivců, dnes navíc i oblíbený společník. Jezevčík je tvrdohlavý paličák s vlastním rozumem. Proto se příliš nehodí pro začátečníky, potřebuje pevnou ruku. Svoji paličatost kompenzuje přátelskou povahou, je hravý a navíc dobrý hlídač. S dětmi vychází dobře, ale nenechá ze sebe dělat hračku. Jezevčík potřebuje hodně pohybu a zdravá strava, rádi totiž přibírají.

Čivava

Na druhém místě je inteligentní, nenáročná a společenská čivava. Nejmenší mrňous mezi psy. Přesto, že je maličká, je odvážná a své páníčky brání. S nimi se ráda se mazlí a tulí. Stačí jí krátké procházky, ale zvládne i delší tůru. Čivavu zvládne každý, ale nehodí se do rodin s hodně malými dětmi. Čivavy jsou na své lidské smečce hodně závislé, proto uvítají pelíšek v blízkosti svého pána.

Yorkšírský teriér

Bronz patří chytrým a temperamentnímu  yorkšírskému teriérovi. I když vypadá jako plyšák, povahu teriéra nezapře. Umí se ozvat a bez správné výchovy se stane diktátorem pro celou rodinu. Je sebevědomý a často si troufne na velká plemena. Miluje pohyb i hry, takže se hodí na různé psí sporty. Na svém pánovi bývá citově závislý.

Německý špic

Špic je přítulný a živý pes, který má v životě jasnou prioritu: být co nejvíce nablízku svému pánovi. Špice si můžete pořídit v několika velikostních variantách: od vlčího s výškou 49 cm v kohoutku po trpasličího s výškou kolem 20 centimetrů v kohoutku.  Špic se chová jako dítě: je veselý a hraje si do úmoru. Jsou i dobří hlídači.

Kavalír King Charles Španěl

Přes komplikované jméno je kavalír bezvadný rodinný společník. Je kombinací sportovního a společenského psa. Má rád děti. Jeho výchova je v pohodě, ale nemá rád tvrdé zacházení, protože je citlivý. Nemá rád samotu. A je flexibilní. Se starším majitelem bude rád lenošit, s mladou rodinou se vydá na dlouhou tůru. Jednou týdně si zaslouží vykartáčovat srst.

Knírač malý

Knírači se díky své inteligenci a mimořádnému čichu využívají u policie k hledání drog. Knírač je hodně temperamentní pejsek, který potřebuje důslednou výchovu. Potřebuje dlouhé procházky a dostatek času na hraní. Má pořád dobrou náladu. Pána v rodině si často vybere sám a je na něm citově závislý. Knírači potřebují psího kadeřníka alespoň jednou za 3 měsíce. A po jídle je dobré umýt mu vousy.

Barevný boloňský psík

Původem ruské plemeno má přezdívku „antistresový pes“. Boloňáček je mazlivý a něžný pejsek, který miluje svého pána. Snadno se učí různým psím sportům. Miluje dlouhé procházky a potřebuje se volně proběhnout na vzduchu. Nemá problém ani s cestováním, hlavně, že je s páníčkem. Nehodí se proto k lidem, kteří tráví hodně času mimo domov. Nesnese hrubé zacházení. Vycítí i nepatrné změny nálad.

Šeltie

Vzhledem připomíná kolii, ale příbuzní to nejsou (i když asi společné předky mají). Šeltie je mnohem hravější a veselejší. Původně pastevecký pes z Shetlandských ostrovů je elegantní a působí ušlechtilým dojmem. Nemá rád hrubé zacházení, miluje mazlení. Je velice inteligentní a hodí se na výstavy i pro psí sporty. Šeltie potřebuje denní péči o pleť. Koupání se nedoporučuje.

Jack Russell teriér

Skákací pes. Je to bystré a odvážné zvířátko. Potřebuje opravdu hodně vycházek a ještě víc zábavy. Jinak riskujete spoustu zničených předmětů v domácnosti a štěkání a kňourání. Jack je hodně svéhlavé plemeno, takže potřebuje výcvik jako sůl. Potřebuje kontakt se svou lidskou smečkou. Má rád děti, když se k němu dobře chovají.

Bišonek

Je to vyrovnaný a přátelský pejsek. Nemá nároky na prostor, hodí se i do malých bytů. Potřebuje ale intenzivní kontakt se svou rodinou. Nerad se nudí, učí se různé triky. Pelíšek chce mít na jednom stálém místě, odkud sleduje, co se doma děje. Bílý bišonek vypadá jako plyšová hračka, ale zdání klame. Je to silné a zdravé plemeno. Každý den potřebuje pročesat srst. Stříhání každé 2 – 3 měsíce je dobré přenechat odborníkům. 

Jedno je jisté: v očích páníčka je nejhezčí ten jeho chlupáč!

6 největších mýtů o krmení psů

Životní styl - další články

Doporučujeme