Trápí vás neustálý hlad? Tohle jsou nejčastější příčiny a co s nimi dělat

23. listopadu 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Neustálé kručení v žaludku, mučivé chutě na slané či sladké a věčný pocit nedosycenosti. Znáte to taky? Neustálý hlad může mít různé příčiny. Přečtěte si, jaké jsou ty nejčastější a co se s nimi dá dělat.

Před chvílí jste sice doobědvali, už zase vám ale kručí v břiše. Máte pocit, že jste v poslední době pořád hladoví a mohli byste jíst prakticky bez ustání? Nebojte se, nejste v tom sami. Nadměrný hlad trápí v naší společnosti čím dál více lidí. Ačkoli víme, že naše tělo tolik energie nepotřebuje, z nějakého důvodu po ní prahne a my máme dvě možnosti – jíst a přibírat na váze, nebo se trápit hlady. Jak z toho ven? Řešení mohou být velmi jednoduchá.

Nejprve je ale potřeba říct, co je to vůbec nadměrný hlad. “Kultura diet udělala z pocitu hladu něco špatného. Něco, co se musí ignorovat nebo potlačovat,” uvedla dietoložka Rebecca Ditkoff pro server gq.com. “Průměrný člověk potřebuje doplnit energii jídlem každé tři až čtyři hodiny, ale může to být i třeba každé dvě nebo každých pět hodin, v závislosti na míře aktivity a množství energie přijaté v posledním jídle,” popisuje. Pokud vás ale pocity hladu trápí zhruba každých 30 minut, je podle odbornice něco v nepořádku.

Špatný spánek

Hladem si naše tělo říká o doplnění energie. Jedním z nejčastějších důvodů, proč jsou lidé hladoví neobvykle často, je tedy nedostatečný nebo nekvalitní spánek, kvůli kterému zkrátka nemáme energie dost.

“Když nemáme dostatek spánku, tělo zvyšuje produkci tzv. hormonu hladu ghrelinu, který pak může zvyšovat náš apetit a nutí nás myslet si, že máme větší hlad, než obvykle,” uvádí dietoložka Lori Zanini.

Pokud máte pocit, že to může být váš případ, snažte se navyknout si na pravidelný spánkový režim. Před spaním se také vyvarujte koukání do obrazovek počítačů či telefonů a hodinu až dvě před spaním se snažte nerozčilovat, nestresovat a snažit se naopak uvolnit. Ujistěte se, že máte v ložnici čerstvý vzduch ideálně v teplotě kolem 16 – 18 °C. Právě ta je totiž pro zdravý spánek nejlepší.

Málo pijete

Lidské tělo může podle odborníků snadno zaměnit pocity hladu a žízně. Pokud málo pijete, může si to vaše tělo vynahrazovat zvýšenou touhou po potravinách. Abychom zůstali správně hydratováni, měli bychom vypít ideálně 0,5 litru vody na každých 15 kilogramů naší hmotnosti. Záleží ale také na fyzické zátěži a výdeji tekutin například pocením.

Jíte špatné jídlo

Možná jídlo, které přijímáte, obsahuje málo živin a vašemu tělu zkrátka nestačí. To může být případ drastické diety, při které se člověk stravuje jen potravinami s velmi nízkou energetickou hodnotou, nebo přijímá jen velmi jednotvárnou stravu, která neobsahuje vše, co potřebujeme. Ujistěte se proto, že je vaše strava vyvážená a že odpovídá tomu, co by měl zdravý dospělý člověk přijímat.

Málo jíte

Jedním z důvodů může být skutečně i to, že jíte příliš málo. Vynechávání snídaní, odkládání obědů, uzobávání malých porcí a stravování se ve spěchu rozhodně nenakopne naše tělo tak, jak by potřebovalo. Dejte si proto pozor na to, abyste jedli pravidelně a věnujte pozornost tomu, co máte na talíři.

Pokud ale jíte třikrát denně a pořád vás sužuje hlad, možná za ním stojí tzv. emocionální vyhládlost. Někdy totiž náš mozek potlačí nepříjemné emoce a touží je přebít lahodným jídlem, které v nás dokáže snadno vyvolat pocity uspokojení. Tento případ často poznáte podle toho, že máte silnou chuť na něco velmi konkrétního – třeba čokoládovou tyčinku specifické značky. Bohužel, v případě, že po ní sáhnete, uspokojení přijde jen na krátko a velmi brzy po něčem začnete toužit znovu. Nejprve je potřeba odstranit příčinu potíží, a až potom odejdou mučivé chutě jako jejich důsledek.

Životní styl - další články

Doporučujeme