Proč je pivní břicho tvrdé a jak se ho nadobro zbavit? Pozor, může ukazovat na nemoc

Češi jsou národem pivařů již po staletí. Zlatavý mok má však jednu vlastnost, která se při pravidelné konzumaci na vzhledu pijáků trochu negativně projeví. Říká se sice, že pivo dělá hezká těla, pravda je ale spíše opačná. Proč jsou vypouklá pivní břicha na rozdíl od ostatních bříšek tak tvrdá? Důvody bohužel nejsou úplně pozitivní. Přečtěte si, jak se jich můžete nadobro zbavit.

Koncentrovaný tuk na malém místě

Hlavním důvodem, proč může být vaše bříško na dotyk tvrdé, je vysoká koncentrace takzvaného viscelárního tuku. Ten se nachází v mezerách mezi orgány v dutině břišní. Kvůli většímu množství tuku na malém prostoru, který na sebe tlačí, pak není místo pro jakoukoli rosolovitost. Jak se tuk v dutině hromadí, vytlačuje břišní stěnu směrem ven, což způsobuje vypouklé, kulaté břicho.

Zatímco viscelární tuk způsobuje břicho na omak tvrdé, podkožní tuk naopak vytváří měkké břicho. Ten totiž není zpevněn břišní stěnou a nachází se blíže povrchu kůže. Tento typ bříšek bývá obvykle rosolovitější a měkčí.

Genetické predispozice

Za hromadění viscelárního tuku v těle může být bohužel zodpovědná i vaše genetika. Vědcům se podařilo určit tři geny, které ovlivňují poměr pasu a boků a množství viscelárního tuku, které tělo ukládá. Ať už je to váš případ, či nikoli, vedle genů však vždy za nadváhou stojí i další problémy.

Muži versus ženy

Podle jedné studie jsou k ukládání viscelárního tuku náchylnější muži. Není to však úplně spravedlivé, protože ženy mají vyšší riziko zdravotních problémů kvůli nadměrnému množství tuku na břiše.

Sedavý způsob života

Nadměrnému ukládání viscelárního tuku velmi nahrává zejména nedostatek pohybu a obecně sedavý způsob života. V kombinaci s tučnou stravou máte v podstatě jistotu, že vám břicho naroste. Zatímco mužům rostou přirozeně spíš tuhá břicha způsobená viscelárním tukem, těla žen ukládají spíše podkožní tuk a jejich břicha bývají měkčí.

Zdravotní rizika

Pokud si v těle nosíte velké množství viscelárního tuku, máme pro vás špatné zprávy. Pro vaše zdraví je to totiž ještě horší, než kouření. Viscelární tuk přináší celou řadu zdravotních rizik, od zvýšení možnosti rozvinutí cukrovky 2. typu po nebezpečí propuknutí kardiovaskulárních nemocí.

Tato rizika se však netýkají jen těch se znatelnou nadváhou. Vědecká studie z roku 2015 publikovaná v časopise Annals of Internal Medicine odhalila, že i jinak zdraví lidé, kteří mají na štíhlém těle vypouklé pivní bříško, mají výrazně vyšší riziko úmrtí na nemoci srdce či cév.

Jak s ním pryč

Pokud máte pivní břicho, nemusíte hned propadat panice. Je to však jasné znamení, že byste měli trochu více myslet na své zdraví. Podle odborníků stačí shodit zhruba 5 až 10 % tělesného tuku, abyste se zbavili 25 až 40 % svého viscelárního tuku mezi orgány.

Do svého jídelníčku zařaďte více celozrnných potravin a snižte příjem cukru. Už to může způsobit velké rozdíly. Přidejte občasné kardio či jiné cvičení a máte skoro vyhráno.

Již brzy bychom se však mohli dočkat i speciální léčby. Podle vědců mohou inhibitory transportéru glukózy vázané na sodík, které se využívají v léčbě cukrovky, snížit podíl vicleárního tuku v těle a obecně pomoci člověku snížit svou váhu. “To naznačuje, že existuje možnost fyziologického mechanismu, který cílí na ukládání viscelárního tuku,” uvedla Dr. Barbara Kahn, profesorka medicíny na Harvard Medical School pro Harvard’s Health Watch.