5 činností, které běžně děláme s malými dětmi ačkoliv riskujeme jejich zdraví

18. listopadu 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Každý rodič s malým dítětem se někdy až úzkostlivě bojí o jeho bezpečí. Přitom však často děláme věci, při kterých jejich život sami ohrožujeme. A ani si to neuvědomujeme.

Společné sáňkování nebo bobování

Zažili jsme to v dětství asi všichni. Když je naše dítko ještě hodně malé, tak ho přece nepustíme samotné na sáňkách nebo bobech ze svahu. To si ho raději posadíme na klín a sjedeme kopec spolu. Jenže nikdy nevíte, co se může stát – objeví se malá překážka nebo do vás někdo vrazí. A při jakékoliv nehodě můžete dítě zalehnout a přinejmenším mu něco zlomit. 

Děti v autosedačkách navlečené do bund

Máme už chladné počasí a tak děti oblékáme do teplých bund. Někdy je v nich ovšem necháme i při upoutání do autosedaček. A to je hodně riskantní. Nadýchané oblečení totiž vytvoří mezi tělem a bezpečnostním pásem vytvoří široký prostor a případný náraz může dítě ze sedačky vymrštit nebo se mu popruhy zaříznou do hrudníku. 

Občerstvení pro děti během jízdy autem 

Při delších cestách autem se každé dítě nudí a rodiče to jednoduše řeší tím, že jim dají něco k jídlu nebo k pití. A vůbec nejnebezpečnější je žvýkačka. Při houpání auta během jízdy se lehce stane, že dítěti žvýkačka zaskočí v krku a než si ve zpětném zrcátku všimnete, že se dusí, může být pozdě. Raději si udělejte během cesty přestávku a občerstvěte se někde v klidu na místě.   

Dovolíme dětem hladit si cizí psy

Všechny malé děti milují zvířátka a jakmile nějaké uvidí, už se k němu ženou, aby ho objaly. Jenže každé zvíře se řídí instinkty a jsou dost často nevyzypytatelné. Nějaký pohyb mohou vnímat jako hrozbu a pak se po dítěti ohnat. Proto se vždy nejprve zeptejte majitele, zda je bezpečné si zvíře pohladit. A to ještě vždy raději z boku, ne po hlavě zvířete. 

Zakrýváme kočáry před sluncem

Když vyjedeme v létě se svým miminem v kočárku, chceme mu dopřát co největší pohodlí. A tak ve snaze, aby mu nesvítilo slunce do očí, přetahujeme přes stříšku kočáru ještě tenkou deku, šátek nebo plenku. Odborníci ale varují, že i ta nejjemnější látka může výrazně zvýšit teplotu uvnitř kočárku! A dítěti pak ve velmi krátkém čase hrozí přehřátí. 

FOTO: Shutterstock

Životní styl - další články

Doporučujeme