5 náznaků, že vaše zuby nejsou tak zdravé, jak si myslíte! Na co se zaměřit?

30. září 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Možná si myslíte, že váš chrup je v naprostém pořádku. Existují ale nenápadné varovné signály, které vám naznačují opak. Zprvu banální potíže přitom mohou vést až k vážným problémům, které už je obtížné řešit. Na co se tedy vyplatí dát si pozor a čemu byste měli věnovat svou pozornost?

1. Zuby jsou citlivé na horké a studené

Pokud jste si všimli, že jsou vaše zuby citlivé k horkým a studeným nápojům či pokrmům, možná vám v ústní dutině raší kaz. Zdravé zuby obvykle na teploty potravin příliš citlivé nejsou.

2. Jeden zub tmavne

Pokud jeden ze zubů najednou vypadá tmavší, než ty ostatní, možná jde o nervový problém. Může jít o ucpanou žilku, kvůli které do zubu neproudí dostatek krve a ten tak začne odumírat. O něco častější je tento stav u předních zubů. Pokud toho zpozorujete, rozhodně zamiřte k zubaři. A to i přes to, že necítíte žádnou bolest.

3. Máte bělavý jazyk

Povrch jazyka se mění v závislosti na tom, co člověk zrovna jedl či pil. Pokud ale váš jazyk dlouhodobě vypadá bělavě a jeho povrch je pokrytý plakem, pak to není dobré znamení. Mnoho lidí si totiž jazyk zapomíná čistit, a nebo to dělá špatným způsobem. Stejně jako na zubech se ovšem i na jazyku hromadí bakterie, které pak mohou způsobovat zubní problémy.

4. Potíže s dechem

Pokud se vám často stane, že navzdory pravidelnému čištění váš dech zrovna nevoní, je i toto jasný důkaz toho, že je něco špatně. Nejspíš za nevábný pach mohou právě bakterie. Může jít ale i o jiný zdravotní problém, například krční infekci.

5. Krvácí vám dásně

Zdravé dásně jen tak nekrvácí. Pokud je kartáčkem vyloženě nedrásáte, přesto však při čištění zubů pozorujete krev, může jít o zánět, který způsobuje nadměrnou citlivost. Dalšími znaky zánětu dásní jsou zarudnutí a otoky. Pokud se k tomu přidá ještě bolest, většinou už o této nepříjemné diagnóze nemůže být pochyb.

Životní styl - další články

Doporučujeme