Trápí vás žluté zuby? Přečtěte si, co škodí a co naopak pomáhá

8. března 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Ačkoli celebrity často září do objektivů kamer se sněhobílými úsměvy, v běžné populaci to vypadá docela odlišně. Čím je navíc člověk starší, tím těžší je bělostné zuby si udržet. Některé věci barvě našeho chrupu prokazatelně škodí, jiné je však naštěstí dovedou přirozeně vybělit.

I když určitou roli hraje i genetika, je všeobecně známé, že za žluté zuby nejvíc může naše životospráva. Kouření, pití červeného vína, kávy, čokoláda a kyselé džusy, to jsou ty nejhorší věci, které svým zubům můžeme dopřát. Paradoxně nám zuby žloutnou i kvůli fluoridu, který prodejci tak často inzerují v zubních pastách.

Nadměrné množství fluoru může způsobovat tzv. fluorózu, tedy onemocnění, kdy je oslabená zubní sklovina a zuby jsou pokryté odpudivými skvrnami – buď bílými, žlutými nebo hnědými, podle stupně onemocnění. Riziko rozvoje této nemoci je podstatně vyšší v oblastech, kde je pitná voda příliš bohatá na fluor.

Jádrem problému se žlutým chrupem je obvykle oslabená zubní sklovina. Pod touho vrstvou se totiž nachází ještě zubovina neboli dentin, která je přirozeně zbarvena nažloutle. Čím slabší a tenčí je tedy sklovina, tím více prosvítá zubovina a tím více jsou naše zuby zažloutlé.

Pod vrstvou zubní skloviny se nachází ještě nažloutlá zubovina neboli dentin. Zdroj: Shutterstock

Našim zubům může zcela paradoxně uškodit i nadměrná či jinak nesprávná zubní hygiena. Pokud totiž například používáte příliš často agresivní ústní vodu, narušujete si vrstvu skloviny a napomáháte odhalení vrstvy zuboviny. Podobně může fungovat i drhnutí zubního povrchu příliš vehementně a na sílu.

Naštěstí ale existují i potraviny, které nám se zažloutnutím chrupu mohou trochu pomoci. Patří mezi ně třeba jahody, díky tomu, že obsahují bělící enzym. Doporučuje se nechat je na zubech zhruba dvě až pět minut. Výborné jsou také jablka a mrkve, které zároveň dovedou eliminovat množství bakterií v ústech. Podobně působí i  okurky, celer, hrušky nebo květák. Tak dobrou chuť!

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme