7 nejčastějších omylů při třídění odpadů!

8. září 2014·Životní styl·Redakce

Dvě třetiny Čechů odpad třídí. Je to podle nich jednoduchá věc - do zelených kontejnerů patří sklo, do modrých papír a do žlutých plast. Navíc se mohou občas v domácnosti objevit neobvyklé odpady, se kterými si nemusí správě poradit ani zkušený tříditel.

Víte například, kam vyhodit rozbité zrcadlo, polystyren nebo plata od vajíček? Jaké chyby děláme nejčastěji, to na Frekvenci 1 prozradila redaktorka Ekolistu Zdeňka Vítková:

Omyl č.1: Musí to být dokonale čisté

Nemusí. Drobné znečištění plastových obalů nevadí. Kelímek od jogurtu stačí pořádně vyškrábat, lahvičku od šamponu jen lehce vypláchnout. Problém ale je mastnota. Plastovou lahev od rostlinného oleje je potřeba pořádně vymýt.

Omyl č.2: Polystyren do plastu nepatří

Patří. Ať už jde o termoobaly, do kterých vám v restauraci zabalí jídlo, nebo o výplně krabic pro spotřební elektroniku. Pozor na polystyren, který byl použit jako stavební izolace. Pokud je na něm omítka, pak do plastů nepatří a měl by se vyhodit jako stavební odpad.

Omyl č.3: Zrcadlo je vlastně sklo

Poznat, jaký obal je ze skla, asi nedělá problém nikomu. Sklo patří do zeleného kontejneru, v některých obcích se třídí zvlášť i čiré sklo, které patří do bílého kontejneru. Vhodit do zeleného kontejneru můžete také tabulové sklo z oken a ze dveří. Autosklo už do něj ale nepatří. Ani zlacená a pokovená skla, a tedy ani zrcadla. Keramika ani porcelán do kontejneru na sklo nepatří.

Omyl č.4: Plato od vajec patří do papíru

Většina z nás by karton od vajíček s čistým svědomím vhodila do modrého kontejneru určeného ke sběru papíru. Jenže papírové obaly od vajec už se dost dobře recyklovat nedají. Jsou sice z papíru, ale již tolikrát recyklovaného, že jde o poslední uplatnění hmoty. Je proto lepší je vyhodit do směsného odpadu. Nebo ještě lépe zkompostovat. Podobné je to s roličkami od toaletního papíru. Papír lze totiž recyklovat pouze sedmkrát. Poté už je jeho vlákno příliš krátké a nelze z něj papír opět vyrobit.

Omyl č.5: Papírové kapesníky mohu házet do papíru

Papírové kapesníčky jsou sice z kvalitního papíru, po jejich použití do kontejneru na papír z hygienických důvodů nepatří. A už vůbec sem nepatří papírové pleny, ani ty nepoužité. Kromě papíru totiž obsahují i plast.

Omyl č.6: Obálka s okýnkem do papíru nepatří

Naopak, sběru papíru nijak nevadí obálky s fóliovými okénky ani papír s kancelářskými sponkami, během dalšího zpracování vytříděného papíru dojde k jejich oddělení. Akorát z bublinkové obálky je dobré odstranit plastový vnitřek.

Omyl č. 7: Žádné nebezpečné odpady doma nemáme

Pokud je na obalu nebo výrobku symbol přeškrtnuté popelnice, obal nepatří do žádného kontejneru, ani do toho na směsný odpad. Jedná se totiž o nebezpečný odpad.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme