ANKETA: Vadí vám ženy jako ajťačky? V Česku stále narážejí na předsudky

3. května 2015·Životní styl·Redakce

To byl čekal málokdo! I ženy se můžou stát počítačovými odbornicemi, takzvanými "ajťačkami". Za loňský rok pracovalo v České republice jen 13 procent žen v informatice, to se ale teď může změnit. 

Předsudky se tvoří už na základce

Czechitas, to je sdružení žen v informačních technologicích. Jeho zakladatelka Dita Přikrylová na Frekvenci 1 vysvětluje, proč se v počítačovém průmyslu objevuje tak málo dam: “Ten problém začíná už na prvním a druhém stupni Základní školy. Ty holky ztrácí nebo nedostávají motivaci v průběhu vzdělávacího systému a ve výchově k tomu, aby šly studovat technické obory”

Dámy se bojí fušovat do řemesla mužům

Ženy  se podle Dity Přikrylové bojí začít dělat to, co obvykle dělají muži. Podle nich byly donedávna počítače výhradně mužskou záležitostí a to se musí změnit. Právě kvůli tomu vzniklo sdružení Czechitas.

“To jsou ty předsudky, dámy se zdráhají dělat to, co obvykle vykonávají muži. Je to běh na dlouhou trať, tuhle skutečnost změnit,” dodala Přikrylová. Podle ní je to nedostatkem motivace, nedostatkem ženských vzorů. 

Firmy jsou v šoku, ženy nečekají

Firmy jsou zaskočené tím, že se na pozici počítačového správce či programátora hlásí ženy. Společnost Czechitas to chce změnit a přiznává, že je těžší prosadit se v mužském kolektivu a dokázat, že žena není jen věšákem na hadry a že v hlavě něco má.

Czechitas pořádá přednášky a workshopy, buduje komunitu holek a kluků, kteří se točí kolem vzdělávání dívek a dává jim počáteční nástroje k tomu, aby se do problematiky dostaly.  Jde o to překonat počáteční strach a stud  a obrátit se na Czechitas.

Životní styl - další články

Doporučujeme