Blíží se jaro a s ním startuje pylová sezóna. Jak zmírnit příznaky alergie?

10. března 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shuttertock)

Příroda začíná pomalu ožívat, jaro je už za dveřmi a s ním startuje nemálo oblíbená pylová sezóna. Ta dokáže alergikům dost znepříjemnit první teplé dny. Vždy záleží na tom, jak byla zima teplá. Ta byla podle serveru ČT24 opět nadprůměrná, a to až o víc než 2 °C teplejší. Je tak jisté, že pyly vás začnou trápit velmi brzy.

S prvními jarními dny nastávají alergikům nepříjemné chvíle. Příroda se pomalu probouzí, všechno voní a začíná kvést. Rok, co rok je to také horší, protože zimy nebývají chladné a díky toho pylová sezóna začíná i dříve.

Tentokrát chladné počasí v uplynulém týdnu podle Pylové služby přibrzdilo rozbíhající se sezónu. “Na většině území České republiky pokračovala plná pylová sezona olše. Sezona květu lísky již v nižších polohách doznívala. Nejhojněji se v ovzduší objevoval pyl jen minimálně alergizujícího tisu a parkových cypřišovitých. Pokračovalo výrazné kolísání množství pylu v ovzduší v závislosti na místních povětrnostních podmínkách,” uvadí na svých stránkách.

Vše začíná v březnu, nejhorší je měsíc duben

První kvetou lísky a k nim se pak přidávají olše, břízy a další dřeviny. Významnými alergeny v březnu jsou vrba, jasan, habr a dub. V dubnu a květnu se k nim přidává pyl jehličnanů. Právě duben je podle odborníků nejhorším měsícem, protože se v tomto období vyskytují nejvýznamější alergeny a kvete v podstatě všechno.

V letních měsících nás pak zlobí pyly travin. Vše zakončují na podzim rákosy, byliny, plevele jako pelyněk nebo ambrózie.

Počet alergiků rok od roku stoupá. Aktuálně podle serveru Akademie věd České republiky má alergii v Česku zhruba třetina obyvatel. Ke specialistovi pak chodí pravidelně každý třetí alergik, což je zhruba desetina populace. Za nárůtem stojí podle serveru Český kutil zhoršení životního prostředí, ale také moderní způsob života, stres či geny.

Jak můžeme zmírnit příznaky alergie?

Nejlepší je se alergenům vyhýbat. Pokud to není možné, je vhodné po příchodu domů, převléct se do čistého oblečení, osprchovat se a umýt si vlasy. Také zbytečně by alergici neměli pobývat venku. Také nechodit do polí a míst, kde je vysoká tráva.

Dalším tipem je, že byste neměli sušit prádlo venku a během slunných dnů je dobré dopoledne a odpoledne mít zavřená okna, v té době je kulminace pylu nejvyšší. Nejlépe se alergikům dýchá po dešti. Také venku nevykonávejte namáhavou fyzickou aktivitu, vůbec byste během slunných dnů a větrných neměli sportovat.

Také častěji utírejte prach, vysávejte a vytírejte. Dobrou ivesticí je například čistička či zvlhčovač vzduchu.

Životní styl - další články

Doporučujeme