Bojujete s ospalostí? 5 tipů, jak překonat únavu

21. října 2017·Životní styl·Redakce

Stává se vám, že přijdete do práce, posadíte se za stůl a veškerou silou se snažíte udržet hlavu kdekoli, jen ne na pracovní desce? Pokud to není důsledek prohýřené noci, ale každodenní jev, přinášíme vám 5 tipů, jak to překonat.

Kvalitní spánek

V prvé řadě je potřeba zajistit si co nejkvalitnější spánek. Snažte se chodit spát a vstávat alespoň přibližně ve stejný čas. Spěte ve tmě a v tichu. Dopřejte si čas na zklidnění mysli, třeba si před spaním čtěte nebo relaxujte ve vaně horké vody. Snažte se v odpoledních hodinách nepít kofeinové nápoje.

Jídlo

Sice jste se dobře vyspali, ale vaše tělo celou noc hladovělo, a tak je nutné mu co nejdříve dodat energii. Nejdéle půl hodiny po probuzení byste se měli nasnídat. A tím nemyslíme lok kávy při zavazování bot. Zkuste pár dní snídat potraviny s nižším glykemickým indexem (např. tvaroh s ovocem a ovesnými vločkami), které vám budou energii dodávat celé dopoledne a vy díky tomu nebudete mít výkyvy v přívalech energie a únavy.

Pohyb

Nejspíš jedna z posledních věcí, na které myslíte, když jste unavení, je pohyb. Ale právě pár výskoků, dřepů, kliků vám pomůže rychleji a lépe než káva. Rozproudíte krev, vyplavíte endorfiny a ještě uděláte něco pro lepší kondici a postavu. Nejlepší je samozřejmě cvičit pravidelně a udržovat si ideální váhu.

Tein/kofein

Až budete příště sahat po sklenici s kávou, sáhněte raději vedle po zeleném čaji. Rovněž obsahuje povzbuzující složky, ale do toho ještě antioxidanty, které v těle zpomalují procesy související se stárnutím a únavou. Kromě toho obsahuje i kyselinu astorbovou neboli vitamin C. Ideální pro dobití baterek.

Správné dýchání

Únava i bolest hlavy často souvisí s tím, že lidé nesprávně dýchají. Dýchají mělkce a povrchně. Až se vám bude příště chtít spát, tak se zkuste párkrát zhluboka nadechnout čerstvého vzduchu a nádech směřujte přímo do břicha. Soustřeďte se.  Uvidíte, že vás to probudí.

Autor: Sára Indráková

Životní styl - další články

Doporučujeme