Chcete být maximálně produktivní? Zkuste nic nedělat

2. září 2019·Životní styl·Karolína Stránská

Produktivita se stala v posledních letech určitým odznakem cti. Naše seznamy úkolů se neustále prodlužují a snažíme se udělat co nejvíce věcí v co nejkratším čase. Zkusili jste si už ale někdy položit otázku, zda máte pocit, že toho skutečně uděláte více?

Autor Robert Poyton ve své nové knize “Do Pause” propaguje myšlenku, která se vzhledem k tempu moderní společnosti může zdát kontroverzní. Odpočívejte. Dávejte si pauzy. Zkuste občas nic nedělat a možná vás výsledek překvapí.

Lidé nejsou stroje

Jak se technologie zrychluje a zdokonaluje, lidé mají potřebu se jí vyrovnat. Ale nejsme konstruováni stejně jako stroje, jak připomíná Poyton večlánku pro The Guardian.

Snaží se nám připomenout, že v životě nezáleží jen na plnění úkolů a stíhání uzávěrek. “Zkusme se zbavit představy, že čas je lineární, pravidelný a objektivní. Berme ho jako elastický, měnící se a vrstvený,” dodává Poyton. Možná proto se vám dostává “heureka” okamžiku ve chvíli, kdy stojíte ve sprše, nebo vstanete od počítače. Pauza dovolí vašemu mozku odpočívat a nahlédnout na věci z jiného úhlu.

Poyton je autorem knih a proto se v článku podělil i o zkušenosti s kreativním blokem, kterým si, jako mnozí spisovatelé, prožil. Snažil se vyřešit tento blok tak, že pracoval více. Nepomohlo to. Ale procházka mu pomohla téměř vždycky.

I malé pauzy pomáhají

Myšlenka digitálního detoxu není nic nového. Po celém světě existují kabiny a chatky plné tmy, kam se lidé nechají zavírat, aby si dali oddech od technologie a civilizace. Ale pauza nemusí trvat týden či měsíc. Pauza může znamenat jen to, že se před další schůzkou, či poradou nadechnete, uvaříte si kávu, aniž byste koukali do monitoru.

Pauzy si můžete naplánovat, nebo k nim může často dojít spontánně. Možná se jedná o krátkou pauzu mezi schůzkami. Co kdybyste místo bezcílného scrollování Instagramem prostě chvíli nedělali nic? “Vše má svůj čas,” připomíná Poyton.

Životní styl - další články

Doporučujeme